ELN, siyasi örgüt statüsü verilmemesi halinde müzakerelere son verecekleri uyarısında bulunmuştu. Bu statü, ELN’yi hükümetin müzakere halinde olduğu narkotrafik gibi diğer silahlı gruplardan ayrıştırmaya yönelik olarak talep edildi.
Gerilla hareketi Twitter üzerinde “ELN'nin isyancı silahlı bir siyasi örgüt olarak hukuki tanımlanmasını” selamladı.
İki taraftan heyetler müzakere süreci boyunca işleyecek bir iletişim kanalı hayata geçirmeye karar verdiler.
Müzakerelerin son turu 13 Şubat’ta Mexico’da başlarken, gündeminde çift taraflı ateşkes var.
Şili, Venezuela, Norveç, Meksika ve son olarak Brezilya barış sürecinin garantörlüğünü üstlendi.
Bu diyaloga İsveç, Almanya, İsviçre, İspanya, BM Genel Sekreteri ve Kolombiya Piskoposluk Konferansı da eşlik ediyor.
Hükümet ile ülkenin son büyük gerilla hareketi arasındaki müzakereler dört yıllık kesintiden sonra kasım ayında Cararas’ta yeniden başlamıştı. İlk tur rehinelerin serbest bırakılması ve insani bazı eylemlerin duyurulması ile aralık ayında sonuçlanmış ancak bir ateşkes sağlanmamıştı.
Yılın başında yaşanan devlet güçlerinin saldırıları nedeniyle görüşmeler soğudu. 30 Ocak günü Kolombiya ordusunun bir operasyonunda 9 ELN üyesi hayatını kaybetti.
Cumhurbaşkanı Gustavo Petro yıl başında silahlı gruplar ve narkotrafik çeteleri ile altı aylık ateşkes açıklamasında bulunmuştu. Üç gün sonra ELN hükümet ile herhangi bir ateşkes yapmadıklarını duyururken, üç gün sonra da ateşkesi askıya almıştı.
Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) kurulduğu gibi kalan son aktif gerilla hareketi olarak önem kazanıyor. FARC’ın 2016’da tarihi barış anlaşmasından sonra ELN ile de sık sık müzakereler yapıldı. ELN, 1964 yılında Che Guevara ve Küba devrimi sempatizanı öğrenciler ve sendikacılar tarafından kuruldu.
ELN’nin 3500 silahlı üyesi ve geniş bir destek ağı olduğu belirtiliyor. Gerilla hareketi ELN, Kolombiya’nın 32 ilinin en az 22’sinde aktif durumda.