Ocha yaptığı açıklamada "Seller yerel toplulukları barınaksız ya da temel sağlık hizmetlerine erişimsiz bıraktı. Köyler, okullar ve sağlık tesisleri sular altında kaldı ve birçok su noktası ve sanitasyon tesisi artık işlevsel değil" dedi.
Ocha, "350 binden fazla insan acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor, ancak sel nedeniyle erişim zor ve birçok köye sadece tekne veya kano ile ulaşılabiliyor" diye ekledi.
Ocha’ya göre sellerden etkilenen 270 bin kişinin en acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere Merkezi Acil Müdahale Fonu'ndan 3.6 milyon dolar tahsis edildi, ancak kalıcı bir çözüm için "daha fazla uluslararası finansmana ihtiyaç var.”
Ekim ayından bu yana yağan şiddetli yağmurlar Kongo nehrinin bir kolu olan Oubangui nehri çevresindeki kıyıları sular altında bıraktı.
Yağmurlar ayrıca, özellikle Brazzaville'in kuzeyinde evleri süpüren toprak kaymalarına da neden oldu.
Kongo hükümeti 29 Aralık'ta resmen olağanüstü hal ilan etti. O tarihte yetkililer, hükümetin mağdurlara yardım için 2,4 milyar FCFA (3,6 milyon euro) serbest bırakacağını duyurdu.
Ocha, yaklaşık üç hafta sonra, ülkenin 12 ilinden dokuzunun hala "sular altında" olduğunu ve "toplam 1,8 milyon insanın etkilendiğini" belirtiyor.
Ocha'ya göre BM kuruluşları Brazzaville hükümetiyle birlikte "toplam bütçesi yaklaşık 26 milyon dolar" olan bir müdahale planı hazırladı ve öncelikli sektörlerin konut ve sanitasyon olmasına karar verdi.
"2.300 hektarlık ekili alanın sular altında kaldığını" tahmin eden Ocha’ya göre, bu sellerin daha uzun vadeli sonuçları da olabilir ve önümüzdeki aylarda tarımsal üretimde düşüş korkusu yaratabilir.
Seller Kongo Nehri'nin diğer yakasındaki Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni de etkiliyor. Başkent Kinşasa'da turistik yerler ve yerleşim alanları olağanüstü sel nedeniyle hala sular altında bulunuyor. Bölgedeki son ciddi sel felaketi 1961 yılına dayanıyor.