Korsika’da bağımsızlık yanlılarıyla Fransız polisi arasında çatışmalar

Korsika’da bağımsızlık yanlılarının düzenlediği gösterilere Fransız polisinin müdahale etmesiyle çatışmalar yaşandı.

2012 yılında saldırı düzenledikleri iddiasıyla geçtiğimiz haftalarda hapis cezalarına çarptırılan 3 üniversite öğrencisine destek amacıyla Bastia kentinde düzenlenen gösteriye 4 bini aşkın kişi katıldı.

Bastia Belediye Başkanı Pierre Saveli ile birçok bölgesel seçilmişin katıldığı gösteride, bağımsızlık yanlısı 3 Korsikalı gencin serbest bırakılması talep edildi. Göstericiler sık sıkı ‘Liberta (özgürlük)’ sloganları atarak hem Korsika’nın hem de cezalandırılan gençlerin özgürlüğünü istedi.

Bastia Valiliği yakınlarında güvenlik önlemi alan polisler ile çok sayıda Korsikalı genç arasında çatışma çıktı. Göstericilerin molotof kokteylleriyle polisin müdahalesine karşılık verdiği olaylarda polise ait bazı araçların da zarar gördüğü duyuruldu.

Korsika’nın Corte Kaymakamlığı önünde 1 Nisan 2012 günü bir araçla saldırı düzenlenmiş, ancak aracın içinde olduğu iddia edilen bombalar patlamamıştı. 6 Ekim 2016’da Paris’te görülen davada Nicolas Battini, Joseph-Marie Verdi ve Stéphane Tomasini adlı Korsikalı üniversite öğrencileri 5 ila 8 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.