Korsika’da villalara yönelik eylemi FLNC-22 Ekim üstlendi

Korsika’da geçtiğimiz hafta Macron yanlısı bir iş insanının tartışmalı villalarındaki patlayıcılı eylem, bağımsızlık yanlısı FLNC’nin ’22 Ekim’ adlı fraksiyonu tarafından üstlenildi.

Fransa’nın 18 idari bölgesinden biri olan Korsika’da bağımsızlık yanlısı Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (FLNC) fraksiyonlarından ’22 Ekim’, 2 yıldan bu yana herhangi bir silahlı eylem üstlenmemişti.

Ancak geçtiğimiz hafta iş insanı Pierre Ferracci’ye ait villaların olduğu alanda dört gaz tüpü bırakılmış, bunların üçü patlamıştı. Ölü veya yaralıların olmadığı eylemi, 22 Ekim adlı örgüt üstlendi.

TARTIŞMALI VİLLALARIN OLDUĞU YERDE PATLAMIŞTI

FLNC’ye bağlı 22 Ekim örgütünün söz konusu saldırıyı üstlenmesi dikkat çekti. Zira örgüt Mayıs 2016’da siyasi mücadeleye geçileceğini duyurmuş; 2 yıl önce ise silahların bırakıldığı ilan edilmişti.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen saldırıya ilişkin yapılan açıklamada ise, “Fransa’ya boş kâğıda imza atmadık” ifadesine yer verilmesi dikkat çekti. Açıklamada, bağımsızlık için mücadelenin devam ettiği vurgulandı.

Saldırının düzenlendiği villalar, Korsika adasının güneyinde koruma altındaki bir doğal sit alanında inşa edildikleri için yargıya taşınmıştı. Daha önce Korsika’nın başkenti Bastia’daki Temyiz Mahkemesi’nin iş insanı Pierre Ferracci’ye verdiği 1 milyon Euro para cezası, Fransa Yargıtay’ı tarafından bozulmuştu. Yargılama halen Aix-en-Provence Temyiz Mahkemesi’nde görülmeyi bekliyor.

Ferracci’nin aynı zamanda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yakın bir isim olması da dikkat çekiyor.

SİYASİ PARTİLERDEN UYARI

Öte yandan geçtiğimiz haftaki saldırının FLNC-22 Ekim tarafından üstlenilmesinden önce Korsika’nın bağımsızlığından yana siyasi partilerin başında gelen Corsica Libera’dan yapılan açıklamada, eylem sert bir dille eleştirilmişti. Açıklamada, bu tür eylemlerin ‘tuzak’ olduğu savunulurken, Korsika halkının ‘kardeş kanı dökmeye geri dönüşünün’ hedeflendiği iddiasına yer verilmişti.

Akdeniz’deki ada ülkesi Korsika, 8 bin 700 kilometre kadar yüzölçümüne sahip. 330 bin civarındaki nüfusuyla Fransa’nın en küçük bölgelerinden olan Korsika, 18’inci yüzyılda Fransız topraklarına katılmıştı.

1976 yılında kurulan FLNC ise özellikle 1970’li yılların sonu ile 80’lerin başında silahlı eylemler düzenlenmişti. Örgüt, sonraki yıllarda çok daha uzun aralıklarla düzenlediği silahlı eylemlerine son vereceğini duyurmuştu.