Küba, 43 yıl sonra ilk kez bir başbakan belirledi

Küba’da Turizm Bakanı Manuel Marrero, Cumartesi günü başbakan olarak belirlendi.

Başkanlık görevi, 1976 yılında ortadan kaldırılmıştı. Küba Ulusal Meclisi, 21 Aralık’ta toplanarak, Manuel Marrero’yu bu göreve atadı.

56 yaşındaki Marrero, 2004 yılından beri Turizm Bakanı olarak görev yapıyordu.

Başbakan önerisini yapan Cumhurbaşkanı Miguel Diaz-Canel, “Bu öneri, Komünist Parti siyasi bürosu tarafından gerektiği gibi kabul edildi” dedi.

Yılda iki kez oturumlarda bulunan Parlamento, Nisan ayında onaylanan Anayasa revizyonundaki bazı düzenlemeleri hayata geçirmek için Cuma ve Cumartesi günleri toplanmıştı. Bu düzenlemeler arasında başbakanlık biriminin yeniden hayata geçirilmesi de vardı.

Ülkede faaliyet yürütmesi izinli tek siyasi oluşum olan Komünist Parti’nin resmi gazetesi Granma, “Öngörülen, Cumhurbaşkanı’nın önemli bir yetkisinin olması ve Başbakan’ın hükümet görevlerini yerine getirmesine yardım etmesidir” dedi.

Anayasal revizyona göre Cumhurbaşkanı, merkezi yönetimin yöneticileri ve memurlarını belirleyebilecek ya da değiştirebilecek. Başkan ayrıca vilayet valilerinin çalışmasını da denetleyebilecek.

Marrero, Komünist Parti üyesi olsa da, diğer bir çok Kübalı yöneticinin aksine ne merkez komitesinde ne de en üst kurum siyasi büroda yer alıyor.

Başkan Diaz-Canel, yeni başbakanın “alçakgönüllülüğü, dürüstlüğü, iş kapasitesi, siyasi hassasiyeti, parti ve devrime sadakatini” övdü.

Diaz-Canel’in Cumhurbaşkanı olduğu bir yıl sekiz aylık süre içerisinde, bakanlıkların çoğu belirlendi. Bu da bir kuşak yenilenmesi olarak ifade ediliyor.