Kuşatma altındaki Han Yunus’a İsrail bombardımanları sürüyor

İsrail’in kuşatmaya aldığı Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’a yönelik bombardımanlar yoğunlaşıyor. BM 88 bin kişi yaşadığı bu kasabaya savaş nedeniyle 425 bin yerinden edilmiş kişinin sığındığını belitti.

Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana en ağır günlük can kaybını bu hafta yaşayan İsrail ordusu, Hamas'la "ciddi" ateşkes görüşmelerinin yapıldığı bir ortamda stratejik Han Yunus bölgesini bombalıyor.

Çarşamba günü erken saatlerde görgü tanıkları, Gazze Şeridi'nin güneyinde Hamas liderlerinin saklandığı ana kasaba olan Han Yunus çevresinde İsrail askeri helikopterlerinin ateş açtığını bildirdi.

BM’ye bağlı kurumlar Han Yunus'ta şiddetin "yoğunlaştığını" ve İsrail ordusu tarafından yeni bir tahliye emri verildiğini belirtti. BM, saldırıların "88 bin sakinin ve savaş nedeniyle yerlerinden edilen yaklaşık 425,000 kişinin" sığındığı bu kasabanın bazı bölgelerini etkilediğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) personeli çarşamba günü yaptığı açıklamada, kentteki hastanelerde yaşanan "felaket ve tarif edilemez" durumdan üzüntü duyduklarını belirtti.

İsrail ordusu hafta başında Han Yunus’ta 21 yedek askerini kaybetmişti. Ekim ayı sonunda kara operasyonunun başlamasından bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 221’e ulaştı.

Han Yunus’taki kuşatma ve saldırılar yeni görüşmelerin yapıldığı bir sırada gerçekleşti.

Siyasi temsilciliği Katar'da bulunan Hamas'tan bir heyet Salı günü "Mısır istihbarat başkanıyla yeni bir ateşkes önerisini görüşmek üzere" Kahire'ye gitti.

Washington'a göre tüm bunlar olurken ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu danışmanı Brett McGurk, çatışmalara "ara verilmesi" ve rehinelerin serbest bırakılmasını görüşmek üzere "Kahire'de" bulunuyor.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby Washington'da yaptığı açıklamada "Bunu yapıp yapamayacağımızı ya da ne zaman yapabileceğimizi size söyleyemem, ancak görüşmeler başka bir rehine anlaşması yapmaya çalışmak konusunda çok ölçülü ve ciddi" dedi.

Amerikan Axios sitesine göre İsrail, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla Hamas'a tüm rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze'deki çatışmalara ve baskınlara iki ay ara vermeyi teklif etti.

John Kirby bu "duraklamanın" ne kadar sürebileceği konusunda daha fazla ayrıntı vermedi.

Ancak şimdiye kadar Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti herhangi bir "ateşkese" ve uzun vadede İsrail'in yanında bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkmaya devam ediyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres salı günü Güvenlik Konseyi önünde yaptığı açıklamada İsrail hükümetinin iki devletli çözümü reddetmesinin "kabul edilemez" olduğunu ve "çatışmayı uzatma" riski taşıdığını söyledi.