Kuzey Kore ilk kez zenginleştirilmiş uranyum tesisi gösterdi

Kuzey Kore, ülkenin nükleer kapasitesinin güçlendirilmesi çağrısında bulunan Kim Jong Un'un ziyareti vesilesiyle cuma günü ilk kez uranyum zenginleştirme tesislerinin görüntülerini yayınladı.

Resmi KCNA haber ajansının bildirdiğine göre Kim Jong Un, Nükleer Silahlar Enstitüsü'nü ve bir askeri nükleer malzeme üretim üssünü ziyaret etti, ancak bu tesislerin nerede olduğunu ve ziyaretin ne zaman gerçekleştiğini belirtmedi. 

Ajans, Kim Jong Un'un santrifüj sıralarını incelerken çekilmiş görüntülerini yayınlayarak, Kuzey Kore liderinin “öz savunma nükleer silahlarını katlanarak arttırmak için santrifüj sayısını daha da arttırma ihtiyacını vurguladığını” bildirdi.

Ajansa göre Kim Jong Un, “nükleer savaş başlığı üretimi” ve nükleer malzemeler hakkında bilgi aldı. Kuzey Kore lideri, “askeri kullanım için nükleer malzeme üretme temelini güçlendirmek üzere yeni bir santrifüj türünün tanıtılmasını teşvik etme” çağrısında bulundu. 

KCNA, Kim Jong Un’un ayrıca “gerekli nükleer malzemelerin üretimi için daha yüksek bir uzun vadeli hedef belirlenmesi” çağrısında bulunduğunu belirtti. 

İlk nükleer denemesini 2006 yılında gerçekleştiren ve yasaklı silah programları nedeniyle çok sayıda Birleşmiş Milletler yaptırımına tabi olan Pyongyang, bu tesisleri daha önce hiç kamuoyuna göstermemişti.

Sözkonusu tesislerde yüksek hızlı santrifüjler kullanılarak nükleer savaş başlığı yapmak için gerekli olan yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum üretiliyor.

Uzmanlara göre uranyum zenginleştirme tesislerinin görüntülerinin yayılması Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerini etkilemeyi amaçlıyor olabilir.