Sivil toplum örgütü Global Witness'ın yeni raporuna göre, madencilik projelerine karşı sesini yükselten aktivistlerden organize suç gruplarının hedef aldığı yerli topluluklara kadar, 2023 yılında her iki günde bir çevre savunucusu katledildi.
Kolombiya, Brezilya, Meksika ve Honduras, topraklarını ve ekosistemlerini korumaya çalışan insanlar için en ölümcül ülkeler oldu ve dünya genelinde kaydedilen tüm ölümlerin yüzde 70'inden fazlasını oluşturdular.
Rapora göre geçtiğimiz yıl çevreyi savundukları için en az 196 kişi katledilirken cinayetlerin üçte birinden fazlası Kolombiya’da gerçekleşti.
Raporda, cinayetlerin doğrudan sorumlusunu tespit etmenin çoğu zaman zor olduğu, birçok cinayetin cezasız kaldığı ancak geçen yıl madencilik sektörünün en büyük etken olduğu tespiti yapıldı.
Raporun baş yazarı Laura Furones, "İklim krizi hızlanırken, gezegenimizi cesurca savunmak için sesini kullananlar şiddet, sindirme ve cinayetle karşılaşıyor. Verilerimiz, cinayet sayısının endişe verici derecede yüksek olmaya devam ettiğini gösteriyor; bu da kabul edilemez bir durum" dedi.
2023'te katledilenlerin yüzde 43'ü yerli topluluklardandı. Geçtiğimiz yılki rakam, Global Witness'ın verileri ilk kez raporlamaya başladığı 2012'den bu yana kaydedilen toplam cinayet sayısını 2.106'ya çıkardı.
Global Witness, Kolombiya'yı, Ekim ayında Kolombiya'nın batısındaki Cali kentinde düzenlenecek Cop16 Biyoçeşitlilik Zirvesi'nde çevre savunucularını korumaya özel bir önem vermeye çağırdı.
Brezilya'da geçen yıl cinayetler bir önceki yılki 34'ten 25'e düştü. Asya'da ise geçen yıl en çok can kaybının yaşandığı ülkeler sırasıyla; Filipinler 17, Hindistan 5 ve Endonezya 3.