Libya ordusu: Sirte birkaç gün içinde kurtarılacak

Geçtiğimiz aylarda ulusal birlik hükümetinin‘ hayata geçirildiği Libya’da DAİŞ çetelerinin elindeki son önemli şehir olan Sirte’nin kurtarılması an meselesi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Faiz Sirac’ın görevi devralması aldından ordu birlikleri ve diğer güçlerin DAİŞ’e karşı hamleleri de hız kazandı.

Ülkenin kuzeyinde DAİŞ’in işgalindeki son büyük kent olan Sirte’ye yönelik operasyonlar hem karadan hem denizden yürütülüyor. Askeri birlikler Sirte’yi denizden bloke etmeyi başarırken, DAİŞ çetelerinin tümüyle kuşatma altında olduğu ve kaçış imkanlarının kalmadığı bildiriliyor.

Operasyonlara ilişkin bilgi veren ordu sözcüsü Muhammed Gasri, Sirte kent merkezine kadar ilerlendiğini ve kentin birkaç güne kadar tümüyle özgürleştirilebileceğini duyurdu. DAİŞ çetelerinin hava saldırılarıyla da vurulduğunu belirten sözcü, çok sayıda çetenin öldürüldüğünü kaydetti.

Libya’da biri başkent Trablus’da diğeri Tobruk’da olmak üzere iki hükümetli bir yapının yol açtığı kaos ortamından yararlanan DAİŞ çeteleri, 2015 yılı boyunca işgal ettikleri alanları genişletmişti. Çeteler, Sirte’nin de içerisinde olduğu 200 kilometrelik sahil şeridini işgal etmişti.