Lübnan’da bu kez telsizler patladı: 20 Hizbullah üyesi öldü

Hizbullah'ın iletişim ekipmanlarını hedef alan yeni bir patlama dalgasında yeni bilançoya göre Lübnan genelinde 20 kişi hayatını kaybetti. Bu saldırı, İsrail ile topyekûn savaş korkularını arttırdı.

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada “Telsizleri hedef alan düşman patlamaları dalgası 20 kişiyi öldürdü ve 450'den fazla kişiyi yaraladı” dedi. 

ÇAĞRI CİHAZLARINDAN SONRA TELSİZ PATLAMALARI

Lübnanlı Şii parti Hizbullah’a yakın bir kaynağa ve kurtarma görevlilerine göre salı günü çağrı cihazı patlamalarında ölen dört Hizbullah üyesinin Çarşamba günü yapılan cenaze törenleri sırasında eş zamanlı olarak telsiz patlamaları meydana geldi. 

Patlamalar cenaze töreni sırasında paniğe neden oldu ve birçok kişi saklanmak için koşuşturdu. Hizbullah yaptığı açıklamada, bu telsiz patlamalarında 20 üyelerinin öldüğünü doğruladı.  

Lübnan bakanlığına göre salı günü, Hizbullah tarafından kullanılan çağrı cihazlarında meydana gelen eş zamanlı patlamalar 12 işinin ölümüne ve 2 bin 750 ila 2 bin 800 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Hizbullah, çağrı cihazı patlamalarından “tamamen sorumlu” olarak İsrail'i suçladı ve “hak ettiği cezayı alacağı” uyarısında bulundu. 

Ekim 2023'te Gazze'de savaş başlar başlamaz Hizbullah, Hamas'ı destekleyerek İsrail sınırında bir cephe açmıştı. 

CİHAZLAR PATLAYICI MADDELER İÇERİYORDU

Hizbullah'a yakın bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada “patlayan çağrı cihazlarının Hizbullah tarafından kısa süre önce ithal edilen 1.000 cihazlık bir sevkiyattan geldiğini” söyledi. 

Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi AFP'ye yaptığı açıklamada, Lübnanlı yetkililer tarafından yapılan ön soruşturmaya göre, “cihazlar patlamaya önceden programlanmıştı ve bataryanın yanına yerleştirilmiş patlayıcı maddeler içeriyordu” dedi.

SAVAŞIN BÜYÜMESİ ENDİŞESİ

İsrail patlamalarla ilgili herhangi bir yorum yapmadı ancak konu kendi medyasında manşet haber oldu. 

Lübnan diplomasi şefi Abdallah Bu Habib salı günkü saldırının Ortadoğu'da daha geniş çaplı bir savaşın habercisi olabileceği görüşünde. BM Güvenlik Konseyi cuma günü Lübnan'daki bir dizi patlamayı görüşmek üzere acil bir toplantı düzenleyecek.

JAPON ÜRETİCİ: TELSİZ ÜRETİMİNİ 10 YIL ÖNCE DURDURDUK

Japon üretici Icom perşembe günü yaptığı açıklamada, sözkonusu telsizlerin üretimini “yaklaşık on yıl önce” durdurduğunu açıkladı.  Japon üretici, “IC-V82, 2004 yılından Ekim 2014'e kadar üretilen ve Orta Doğu da dahil olmak üzere ihraç edilen taşınabilir bir telsizdir. Yaklaşık 10 yıl önce üretimi durdurulmuş ve o tarihten bu yana şirketimiz tarafından sevkiyatı yapılmamıştır” dedi.