Lübnan’da hükümet sorunu: Hariri olmayacak

Lübnan’da halkın aylar süren gösterileri sonrasında görevinden istifa etmek zorunda kalan Başbakan Saad Hariri, yeni bir hükümet oluşturulması çalışmalarında yer almayacağını duyurdu.

Halkın kötü ve belirli bir kesimin etkin olduğu siyaset ile ülke yönetimine karşı 2 ay önce başlattığı eylemler sonucunda Hariri, 29 Ekim’de istifa edeceğini duyurmuştu. Ülkede halen yeni Başbakanın kim olacağı sorusu yanıt bulabilmiş değil.

2009-2011 yılları arası ve 2016 yılından bu yana olmak üzere 5 yıla yakın başbakanlık görevi yürüten Saad Hariri, olası yeni hükümette olmayacağını duyurdu. Hariri’nin bürosundan yapılan açıklamada, “Yeni hükümeti kurmak için aday olmayacağımı ilan ediyorum” denildi.

Açıklamada, Hariri’nin parlamentoda yeni hükümetin kurulmasına dönük yapılacak görüşmelerde yerini alacağı da belirtilirken, bu görüşmelerin kesilmemesi gerektiği kaydedildi.

Ülkedeki sistemi ‘reforme’ etme iddiasıyla yönetime gelen Hariri, 2005 yılında başbakan iken öldürülen babası Refik Hariri’nin ardından siyasete girmişti. Hariri’nin Gelecek Akımı adlı partisi Mayıs 2018’deki parlamento seçimlerinde sandalye sayısını üçte bir oranında kaybetmişti.

Önemli oranda Suriyeli ve Filistinli mültecinin yaşadığı Lübnan’da siyaset dünyasına karşı gösteriler son aylarda giderek artmıştı. Ancak ülkedeki ekonomik sorunlar nedeniyle önceki yıllarda da yoğun gösteriler düzenlenmişti.

Genç işsizliğinin yüksek olduğu Lübnan’da devletin borçları 87 milyar dolar ile milli gelirin yüzde 150’sine ulaşmış durumda. Bu dünyanın en yüksek borç-milli gelir oranlarından biri.