Lübnan’da yeni başbakanın seçilmesi tepkileri dindirmedi

Lübnan’da iki aydır süren protesto eylemleri ardından teknokrat bir başbakanın seçilmesi, tepkileri dindirmedi.

Yeni başbakanın seçilmesi ardından, ülkenin temel otoyolları eylemciler tarafından bloke edildi.

Kamuoyu tarafından pek tanınmayan 60 yaşındaki Hasan Diab, Perşembe günü parlamentodaki istişareler sonucunda belirlendi. Akademisyen ve eski Eğitim Bakanı Diab, Hizbullah ve ittifakları tarafından desteklendi.

Cumhurbaşkanı’nın üyesi olduğu parti de bu ittifak içerisinde yer alıyor. Ancak Diab, Saad Hariri’nin öncülüğündeki Sünni parlamenter blokun desteğini almadı. Diab, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

Bağımsız ve teknokrat olarak öne sürülen Diab’ın seçilmesi, 17 Ekim’de başlayan gösterilerin bir sonucu olarak gerçekleşti. Halk tepkisi karşısında eski Başbakan Saad Hariri istifa etmek zorunda kalmış ancak tepkilerin dinmesi için yeterli olmamıştı. Hasan Diab da Sünni olmasına rağmen, kendi toplumunun desteğine sahip değil. Zira bu kesim, Diab’ı Şii Hizbullah ile yakın ilişkiler içinde olmakla eleştiriyor. Bunun örneği olarak, 69 Sünni vekilden sadece 5’i Diab’a destek verdi.

Çok mezhepli Lübnan’da başbakanlık görevi geleneksel olarak bir Sünni’ye veriliyor.

Sünni çoğunluklu kuzey kenti Trablusşam’da okullar Cuma günü kapalı kaldı, yollar bloke edildi. Eylemciler, ülkenin kuzeyindeki bir çok bölgede yolları kapattı.

17 Ekim’den beri sokaklarda olan eylemciler yolsuz siyasi sınıfın tamamen değişmesini, yeni hükümetin teknokratlar ve bağımsızlardan oluşmasını talep ediyor.