Madrid’de AB ve Arap ülkeleri iki devletli çözüm çağrısında bulundu

Gazze savaşı devam ederken Arap ve Avrupa ülkelerinin temsilcileri cuma günü Madrid'de, biri Filistin diğeri İsrail olmak üzere iki devletli çözüm yönünde ilerleme kaydedilmesi için bir kez daha çağrıda bulundu.

“İki devletli çözümün uygulanması için” başlıklı toplantı Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Katar, Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye dışişleri bakanları, Gazze için Arap-İslam Temas Grubu'nun tüm üyeleri ile Arap Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı genel sekreterlerini bir araya getirdi.

Toplantı öncesinde tüm katılımcıları hükümet başkanının resmi konutu olan Moncloa Sarayı'nda karşılayan İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, “Birlikte, bu hedefe doğru ilerleme kaydetmemizi sağlayacak somut eylemleri belirlemek istiyoruz” dedi.

Sosyalist lider, “Uluslararası toplum Orta Doğu'da adil ve kalıcı bir barış için kararlı bir adım atmalıdır” vurgusunda bulundu. 

Toplantıya Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Temsilcisi Josep Borrell ile birlikte 

ilkbaharda Filistin Devletini tanıyan İrlanda, Norveç, Slovenya ve İspanya'nın dışişleri bakanları da katıldı. 

İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares düzenlediği basın toplantısında “İki devletli çözümün uygulanması, Filistin Devleti ve İsrail Devleti'nin barış ve güvenlik içinde bir arada yaşaması yoluyla bölgede adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasının tek yoludur” dedi.

İsrail'in toplantıya katılmamasıyla ilgili bir soru üzerine Albares, İsrail’in “ne Avrupalılar grubuna ne de Arap-İslam temas grubuna” dahil olmadığı için davet edilmediğini belirtti. Albares, ancak İsrail'in iki devletli çözümle ilgili tartışmalara katılmasından “memnuniyet duyacağını” ifade etti.

28 Mayıs'ta İrlanda ve Norveç ile birlikte Filistin Devletini tanıyan İspanya, Gazze'deki çatışmaların başlamasından bu yana İsrail'e karşı oldukça eleştirel bir tutum benimsedi.

Mayıs ayı sonunda Gazze çatışmasıyla ilgili bir başka toplantıya ev sahipliği yapan ülke, Eylül ayı başında İspanya ve Filistin arasında türünün ilk örneği olacak ikili bir zirvenin yılsonundan önce düzenleneceğini duyurdu. José Manuel Albares Cuma günü yaptığı açıklamada “Tarih belirleme sürecindeyiz” dedi.