Mali’de altın madeni çöktü: 70’i aşkın ölü
Mali'nin güneybatısındaki bir altın arama sahasında geçen cuma günü bir tünelin çökmesi sonucu 70'ten fazla kişi hayatını kaybettiği bildirildi.
Mali'nin güneybatısındaki bir altın arama sahasında geçen cuma günü bir tünelin çökmesi sonucu 70'ten fazla kişi hayatını kaybettiği bildirildi.
Kangaba altın madencilerinin sorumlusu Oumar Sidibé, AFP’ye yaptığı açıklamada "Her şey bir gürültüyle başladı. Yer sarsılmaya başladı. Alanda 200'den fazla altın madencisi vardı. Arama çalışmaları artık sona erdi. 73 ceset bulduk” dedi. Kurbanların sayısı yerel bir meclis üyesi tarafından doğrulandı.
Maden Bakanlığı, salı günü yaptığı bir açıklamada kesin bir sayı vermeden çok sayıda altın madencisinin hayatını kaybettiğini belirtmişti.
Hükümet, "maden sahalarının yakınında yaşayan toplulukları ve altın madencilerini güvenlik gerekliliklerine titizlikle uymaya ve sadece altın aramaya ayrılmış alanlarda çalışmaya" davet etti. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Mali, Afrika'nın önde gelen altın üreticilerinden biri olarak öne çıkıyor.
Altın arama sahaları düzenli olarak ölümcül kaya düşmelerine sahne oluyor, zira bu faaliyet tehlikeli ve yetkililer zanaatkar madenciliğini kontrol etmekte zorlanıyor ya da göz yumuyor.
Şubat 2022'de Burkina Faso'nun güneybatı bölgesinde zanaatkarlara ait bir altın madeni sahasında dinamit stokunun patlaması sonucu en az 59 kişi hayatını kaybetmişti. Gine, Senegal ve Batı Mali'nin sınır bölgelerinde de düzenli olarak kazalar yaşanıyor.
Dönemin Maden Bakanı Lamine Seydou Traoré'nin Mart 2023'te yaptığı açıklamaya göre, 2022'de 6 tonu zanaatkarların altın aramasıyla elde edilen 72,2 ton üretilen altın tek başına Mali'nin ulusal bütçesinin yüzde 25'ine, ihracat gelirlerinin yüzde 75'ine ve GSYH'nin yüzde 10'una katkıda bulundu.
Afrika'daki diğer hükümetler gibi, 2020'de iktidarı zorla ele geçiren Mali cuntası, ülkenin zenginliğinden yararlandığını görme arzusunu dile getirdi.
Cunta hükümeti Ağustos 2023'te, devletin yeni projelerde yüzde 30'a kadar hisse almasına izin veren yeni bir madencilik yasasını kabul etti. Hükümete göre bunun devletin yıllık bütçesine en az 762 milyon euro getirmesi gerekiyor.
Mali'nin madencilik sektörüne Kanadalı Barrick Gold ve B2Gold, Avustralyalı Resolute Mining ve İngiliz Hummingbird Resources gibi yabancı gruplar hakim ve bu şirketler ülkeyi yıllardır rahatsız eden “cihatçı” yayılma ve siyasi istikrarsızlığa rağmen faaliyet gösteriyor.
Zanaatkar madenleri de gelişmeye devam ediyor ve alt bölgenin dört bir yanından zenginlik arayışındaki binlerce altın madencisini kendine çekiyor.