Mandela’nın esaretinde CIA’in rolü var iddiası

Güney Afrika lideri Nelson Mandela’nın 1962’de esir edilişinde Amerikan gizli istihbarat servisi CIA’in rolünün kesin olduğu iddia ediliyor.

Güney Afrika lideri Nelson Mandela’nın 1962’de esir edilişinde Amerikan gizli istihbarat servisi CIA’in rolünün kesin olduğu iddia ediliyor.

Sunday Times gazetesinde yer alan haberde, eski CIA ajanı Donald Rickard’ın Güney Afrika lideri Nelson Mandela’nın yakalanmasında rolü olduğunu itiraf ettiği iddia edildi.

Habere göre, Rickard bu yılın Mart ayında ölümünden önce İngiliz yönetmen John Irwin’e verdiği bir röportajda, Mandela’nın 1962 yılında yakalanmasını sağladığını söyledi. Buna göre, o dönemde Durban’daki ABD Konsolosluğu’nda konsolos yardımcısı olarak görev yapan Donald Rickard, Mandela’nın yerini Apartheid rejimine iletti.

İddiaya göre Rickard, 5 Ağustos 1962 günü başkent Johannesburg’dan Durban’a doğru yola çıkan Mandela’nın hareket biçiminden haberdardı ve bu bilgileri Güney Afrika polisine ileterek yakalanmasını sağladı. Rickard’ın yönetmen Irwin’e verdiği röportajda ayrıca, ‘Mandela’nın Sovyetler Birliği’yle sıkı işbirliği içinde olduğu ve ülkede savaş çıkaracağı tehlikesi’ nedeniyle ihbarı yaptığını söylediği de belirtildi.

Eski CIA ajanı Donald Rickard’ın bu bilgileri John Irwin’in Mandela’nın 1962’deki esaretinden önceki son aylarını anlatan ‘Mandela’s Gun’ adlı film için görüştüğü esnada  paylaştığı da  haberde yer aldı. Söz konusu film halen devam eden Cannes Film Festivali’nde gösterilecek.

Güney Afrika’da Apartheid rejimine karşı mücadelenin lideri olan Mandela 1962’de esir edildikten sonra 27 yıl boyunca hapiste kalmıştı. Rejimin yıkılması ardından 1994-1999 arasında devlet başkanlığı yapmış ve 2013 yılında 95 yaşındayken hayatını kaybetmişti.