Merkel’in Afrika’yla Türkiye tarzı mülteci anlaşması isteğine AB’den ret

Almanya’nın AKP diktatörlüğüye yapılan mülteci anlaşmasının benzerini Mısır ve Libya gibi ülkelerle de yapılması önerilerine Avrupa Birliği’nin (AB) karşı çıktığı öğrenildi.

Alman Spiegel dergisinin haberindeki iddiasına göre, Mart ayında Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasının benzerinin Mısır ve diğer Kuzey Afrika ülkeleriyle yapılması yönündeki Almanya’nın çabalarına AB’den ret yanıtı geldi.

Akdeniz üzerinden gelecek mültecilerin Afrika ülkeleriyle yapılacak anlaşmalarla sınırlandırılmasını hedefleyen Almanaya Başbakanı Angela Merkel, yarın Mali, Nijer ve Etiyopya gibi Batı ve Doğu Afrika ülkelerine seyahatlerde de benzer yönde diplomasi yapacaktı.

Ancak Almanya’nın bu yöndeki çabalarına AB Komisyonu tarafından itiraz edilirken, genişlemeden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn’ın bu amaçla Alman Başbakanlık Dairesi Şefi Peter Altmaier’le görüştüğü kaydediliyor. Der Spiegel’in haberine göre AB, Mısır ve diğer ülkelerin de Türkiye gibi milyarlarca euroluk mali yardım beklentisinde olacağı görüşünü paylaştı.

AB’nin itirazının özellikle Mısır gibi mülteciler tarafından sadece geçiş amaçlı olarak kullanılan ülkelerle yapılacak anlaşmaların bu ülkelerde ‘yüksek beklentiler’ oluşturacağı endişesine dayandığı haberde yer aldı.