Macron sağcı başbakan atadı, sol öfkeli!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aylardır süren tartışmalar ve gerginliğin ardından geniş siyasi deneyime sahip bu sağcıda karar kılarak, Michel Barnier’yi hükümet kurmak için görevlendirdi.

Yasama seçimlerinin ikinci turundan altmış gün sonra ve iki hafta süren zorlu resmi ve gayrı resmi istişarelerin ardından Cumhurbaşkanı nihayet perşembe günü seçimini yaptı.

Macron, başbakanlık görevi için sağcı Michel Barnier’yi tercih etti. 73 yaşındaki cumhuriyetçi Michel Barnier, Beşinci Cumhuriyet'in en yaşlı Başbakanı oluyor.

Barnier’nin uzun bir siyasi özgeçmişi var: Parlamento Üyesi, Savoie Genel Konseyi Başkanı, dört kez Bakan, iki kez Avrupa Komisyonu Üyesi ve son olarak Brexit için Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi. 

2021 yılında Républicains (Cumhuriyetçiler) kongresinde sağcı cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere seçime girmiş ve ilk turda %23 oyla başarısız olmuştu.

Elysée tarafından yapılan basın açıklamasında Emmanuel Macron'un Michel Barnier'yi “ülkeye ve Fransız halkına hizmet edecek bir birlik hükümeti kurmakla” görevlendirdiği belirtildi. 

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Bu atama, Cumhurbaşkanı'nın anayasal görevi uyarınca, Başbakan ve kurulacak hükümetin mümkün olduğunca istikrarlı olması için gerekli koşulları yerine getirmesini ve mümkün olduğunca geniş bir kesimi bir araya getirme şansını elde etmesini sağladığı eşi benzeri görülmemiş bir istişare sürecinin ardından gerçekleşmiştir.” 

Emmanuel Macron ve Michel Barnier arasında arabuluculuk yapan Elysee Genel Sekreteri Alexis Kohler, yaz başından bu yana Barnier'nin ismini öne çıkarıyordu. 

Barnier seçeneği hafta başında Emmanuel Macron'un daha önce gündeme getirdiği adayların gensoru önergesi riskiyle karşı karşıya olduğunun belirtilmesi ardından yeniden gündeme geldi. 

Le Monde gazetesinin Emmanuel Macron'a yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, istifa eden Başbakan Gabriel Attal ile halefi Michel Barnier arasında Matignon'daki yetki devri bu perşembe akşamı saat 6'da gerçekleşecek.

EELV: KİMİ KANDIRIYORSUNUZ?

Çevreci parti EELV ulusal sekreteri X üzerinde yaptığı açıklamada “Kimi kandırıyoruz? Bu gerçek bir skandal. Hepsi bunun için miydi” diye sert tepki gösterdi. 

PS: REJİM KRİZİNE GİRİYORUZ

Sosyalist Parti Birinci Sekreteri Olivier Faure, “Demokrasinin inkârı doruk noktasına ulaştı: (seçimlerde) dördüncü olan ve Cumhuriyetçi cephede bile yer almayan partiden bir başbakan. Rejim krizine giriyoruz” dedi. 

MELENCHON: SEÇİMLER ÇALINDI

Radikal soldaki La France insoumise lideri Jean-Luc Mélenchon, Michel Barnier'nin başbakan olarak atandığının açıklanmasının ardından Perşembe günü YouTube kanalında yaptığı açıklamada, seçimlerden birinci çıkan sol ittifak Yeni Halk Cephesi’nden başbakan seçilmemesine tepki gösterdi. Melenchon, “Seçim çalınmıştır” dedi.