Milyonları toplayan ırkçı sitenin arkasında AfD mi var?

Almanya’da yaklaşık 2 milyon kişi tarafından takip edilen ırkçı ve nefret yayıcı bir sitenin arkasında sağ-popülist siyasi parti AfD’nin olduğu tahmin ediliyor.

Anonymous.Kollektiv adıyla Facebook’ta açılan ırkçı sayfanın yöneticisinin Almanya İçin Alternatif (AfD) eski üyesi Mario Rönsch olduğu belirtiliyor.

Focus dergisinde yer alan iddiaya göre, ‘Almanca en büyük nefret sayfası’ olarak adlandırılan siteyi yöneten Rönsch’ün aynı zamanda Thüringen Eyalet Parlamentosu’yla da bağlantıları var. 2 milyon kişi tarafından ‘beğenilen’ Facebook sayfasında mültecilere yönelik aşağılayıcı söylemlerin öne çıkarılıyor.

Derginin haberinde, eski AfD üyesinin Anonymous.Kollektiv adlı ırkçı sayfayla bağlantısının olmadığını iddia ettiği ve dava açmakla tehdit ettiği de kaydedildi.

Bu kişinin 2014 yılına kadar sağ-popülist AfD üyesi olduğu ve Thüringen Eyalet Parlamentosu’ndaki parti grubuyla bağlarının olduğu iddia ediliyor. Rönsch’ün daha önce dolandırıcılık ve sahte belge düzenleme suçlarından ceza aldığı da verilen bilgiler arasında.

Anonymous.Kollektiv sayfasında mültecileri aşağılayan ifadelerin yanı sıra Alman politikacılara ateş açan yüzü kapalı insan figürleri paylaşılıyor. Irkçı Facebook sayfasında ‘migrantenschreck.ru’ gibi ırkçı siteye yönlendirme yapılırken, bu sitenin önceki internet alanının ise Mario Rönsch adına kayıtlı ‘migrantenschreck.net’ sitesi olduğu belirtiliyor.

2013 yılında kurulan Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı parti Avrupa Birliği karşıtlığı üzerine politikasını geliştirmiş ve son 1 yılda mülteci karşıtlığı üzerinden oylarında ciddi bir artış sağlamıştı. 2013 seçimlerinde yüzde 4,7 oy oranında kalan AfD 16 eyaletten 8’inde eyalet parlamentolarına girmeyi başarmıştı. Partinin genel seçim anketlerindeki oy oranı yüzde 11 ile 15 arasında tahmin ediliyor.