Mısır’a silah satmaya giden Hollande ‘insan haklarını öne çıkarmış’

2013 yılındaki askeri darbe sonrasındaki insan hakları ihlalleriyle gündemde olan Mısır’a ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, insan hakları konusunu öne çıkardığını savundu.

2013 yılındaki askeri darbe sonrasındaki insan hakları ihlalleriyle gündemde olan Mısır’a ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, insan hakları konusunu öne çıkardığını savundu. Ancak Hollande’ın ziyaretinin arka planında Mısır’a milyarlarca euroluk savaş gemisi, uçak ve telekomünikasyon sistemi satma müzakereleri bulunuyor.

Lübnan’ın ardından Mısır’ı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ‘insan haklarının terörizmle mücadelenin bir yöntemi’ olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’yle görüşmesi sonrasında konuşan Hollande, ‘en hassas konular da dahil’ olmak üzere insan haklarını gündeme getirdiğini belirtti.

Hollande, görüşme esnasında Mısır’da gözaltına alındıktan sonra öldürüldükleri belirlenen Fransız vatandaşı Eric Lang ile İtalyan Giulio Regeni’nin de gündeme geldiğini söyledi.

Basın ve ifade özgürlüğü konularını da ele aldıklarını kaydeden Hollande, ‘hukuk devletinin gerekliliğini’ dile getirdiğini savundu. Hollande, insan haklarının ‘terörizmle mücadelenin bir yöntemi’ olduğu mesajını verdiğini de söyledi.

François Hollande’ın Mısır ziyareti, El Sisi yönetimindeki ülkedeki insan hakları ihlalleri nedeniyle tartışmalı. 2013 yılında askeri darbeyle Müslüman Kardeşler üyesi Muhammed Mursi’nin devrilmesi ardından Mısır’da binlerce kişi gözaltına alınmış ve birçok kişiye idam cezası verilmişti.

‘İNSAN HAKLARI’ VE MİLYARLARCA EUROLUK ASKERİ İHALE MÜZAKERESİ

Fransa ile Mısır arasında milyarlarca euroyu bulan ticari anlaşmalar için müzakerelerin sürdüğü biliniyor. 600 milyon euroluk askeri telekomünikasyon uydusu müzakerelerinde sona gelinirken, Fransa’nın Mısır’a 4 savaş gemisi ve keşif uçakları satışı için müzakereler devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl da Mısır’a 24 adet Rafale savaş uçağı satan Fransa’nın halen 4 adet Falcon 7X uçağı için Mısırlı heyetlerle müzakereleri sürdürüyor.