MSF : Nijerya’daki mülteci kamplarında açlık ve hastalık kol geziyor

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) tarafından yayınlanan basın açıklamasına göre, Boko Haram’dan kaçan on binlerce mültecinin kaldığı kamplarda hastalıklar ve ölüm kol geziyor.

MSF’in yardım götürdüğü Borno eyaletindeki Bama’da bir mülteci kampına dikkat çekilen açıklamada, sadece son bir ayda 188 mültecinin yaşamını yitirdiği bildirildi. MSF açıklamasına göre, 15 bini çocuk 24 bin mültecinin kaldığı mülteci kampında ‘oldukça kötü sağlık koşullarının’ hüküm sürdüğü belirtildi.

Açıklamaya göre, MSF tarafından muayanesi yapılan 800 kadar çocuğun yüzde 19’unun ağır beslenme sorunlarıyla karşı karşıya olduğu ve onlarcasının ise ölmek üzereyken hastanelere kaldırıldığı kaydedildi.

Son bir ayda çoğunluğu çocuk 188 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen MSF açıklamasına göre, ölüm nedenleri arasında diarre ve aşırı susuzluk önde geliyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren kişilerin gömüldüğü bin 233 mezarın tespit edildiği ve bu mezarlardan 480 kadarının ise çocuklara ait olduğu bilgisi verildi.

Yardım kuruluşunun verdiği bilgilere göre, mülteci kampında açlık nedeniyle yaşamını yitiren çocuklar için her gün yeni mezarlar kazılıyor.

Boko Haram çetelerinin Nijerya ve komşu ülkelerdeki katliamları nedeniyle on binlerce kişi yerlerinden edilmişti.