Münih’te İsrail konsolosluğu yakınında silahlı bir kişi öldürüldü

Alman polisi, Bavyera eyaletinin başkenti Münih’te İsrail Başkonsolosluğu yakınlarında ateş açan bir kişiyi öldürdü.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, X hesabında “terörist saldırı” olarak nitelendirdiği bu olay karşısında “dehşete düştüğünü” ifade etti. 

Alman yetkililer daha temkinli davranarak saldırının nedenlerinin hala açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Hermann basına yaptığı açıklamada, “Şahıs uzun namlulu bir silahla hareket ediyordu ve polis kendisine ateş açmadan önce birkaç el ateş etti” dedi.

Hermann, saldırganın eyleminin İsrail konsolosluğu ve Nazizmle ilgili bir dokümantasyon merkezine yakın olması ve 5 Eylül 1972'deki kanlı rehin alma olayının yıldönümünde gerçekleşmiş olmasıyla “bağlantılı olabileceğini” söyledi.

1972’de Filistinli bir komando tarafından gerçekleştirilen saldırı sırasında 11 İsrailli atlet, bir polis ve saldırıda bulunan 5 kişi ölmüştü. 

Olay yerel saatle 09:00 sularında başlamıştı. Münih polisi, Nasyonal Sosyalizm Dokümantasyon Merkezi (Nazizm) ve İsrail Konsolosluğu çevresindeki tüm alanı geniş çaplı bir kordon altına almış ve operasyonu desteklemek üzere bir helikopter göndermişti. 

Polise göre şüpheli tarafından kullanılan silah eski bir modeldi. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “çok ciddi bir eylemden” söz etti ve “Yahudi ve İsrail kurumlarının korunmasının mutlak bir öncelik olduğunu” belirtti.

Olay ardından, İsrailli sporcuların vurularak öldürüldüğü Fürstenfeldbruck'ta 1972'deki rehin alma olayının kurbanlarını anma töreni iptal edildi.