NATO siber saldırılara karşı ortak savunma yapacak

NATO Zirvesi öncesinde Brüksel’de yapılan son savunma bakanları toplantısında, Rusya’nın uzun süredir karşı çıktığı Doğu Avrupa’daki askeri birliklerin sayısının arttırılması konusunda karar alındı.

NATO, siber saldırılara karşı ortak savunma mekanizmaları oluşturmayı da planlıyor.

Brüksel’deki NATO merkezinde yapılan toplantının ilk gününde Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya’ya biner kişilik askeri birlik yerleştirilmesi kararı alındı. Romanya’daki mevcut birliklerin sayısının arttırılmasında da uzlaşılırken, NATO’nun Karadeniz’deki ‘savunma ve caydırıcılığının’ güçlendirilmesi hedefleniyor.

NATO toplantısının ilk gününde dikkat çeken bir diğer tartışma ise, siber alanların da ‘savaş alanı’ olarak kabul edilmesine ilişkin oldu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, siber ataklara karşı mücadelenin ‘ortak savunma’ konseptinin parçası olacağını söyledi.

Siber alandaki saldırıların getireceği tehlikelere vurgu yapan Stoltenberg, üye ülkelerden birine yönelik herhangi bir siber saldırının 5. Maddenin hayata geçirilmesi için gerekçe olacağını belirtti. 5. Madde, birlik üyesi bir ülkeye saldırı halinde NATO’nun müdahalesini öngörüyor.

NATO’nun siber alandaki çalışmalarının öncelikle ‘savunma amaçlı’ olacağını söyleyen Stoltenberg, bu alandaki ‘yeteneklerinin geliştirilmesi’ yönünde kararlılık olduğunu dile getirdi. Ancak Stoltenberg, NATO’nun siber saldırı birlkleri kurup kurmayacağına ilişkin soruları cevapsız bıraktı.