Necef Çölü’nde dünyanın en yüksek güneş enerji kulesi kuruluyor

Necef Çölü’ndeki Aşalim yakınlarında inşa edilen güneş enerji kulesinin üretim hedefi oldukça büyük ve yıllık 121 megawatt elektrik üretimi planlanıyor.

Dünyanın birçok ülkesinde petrol, kömür ve gaz gibi çevreyi ve atmosferi kirleten enerjilere olan bağımlılığı aşmak için yenilenebilir enerjilere daha fazla önem veriliyor. Necef Çölü’nde dünyanın en yüksek güneş kulesi olacak Aşalim Güneş Kulesi sayesinde 120 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Necef Çölü’ndeki Aşalim yakınlarında inşa edilen güneş enerji kulesinin üretim hedefi oldukça büyük ve yıllık 121 megawatt elektrik üretimi planlanıyor. Bu sayede 120 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağı ve yıllık 110 bin ton sera gazı salınımının önleneceği hesaplanıyor.

Önümüzdeki yıl üretime geçmesi planlanan güneş enerji kulesinin yüksekliği 240 metreyi bulurken, 300 hektarlık bir alandaki 55 bin kadar aynadan güneş ışını bu kuleye aktarılacak. Kulenin ucunda biriken enerjiyle 600 derecede kaynayan su sayesinde alt kısımdaki büyük bir türbini harekete geçiriyor.

Halen üretim maliyeti çok yüksek olan güneş enerji kulesinde üretilecek elektriğin önümüzdeki 25 yıl boyunca devlet tarafından satın alınması vaat ediliyor. Kule, Amerikan ve Fransız şirketlerinin ortaklığıyla 600 milyon Dolar’ı aşkın bir maliyetle inşa ediliyor.

Dünyada henüz çok az sayıda pilot bölgede inşa edilen güneş enerji kulelerinin İsrail’deki temiz enerji üretimine katkısı ise yadsınmıyor. 2020 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 10’unu yenilenebilir enerjilerden sağlamayı uman İsrail’de neredeyse tüm evlerin çatısında güneş enerjisiyle çalışan sıcak su sistemleri bulunduğu bildiriliyor.

Mümkün olduğunca fazla güneş gören bölgelerde verimli olan bu sistemin geceleri devre dışı kalması nedeniyle akşam saatlerine doğru daha hızlı çalışması için sıcaklığı depolayan bölümler de inşa edilmiş. Ayrıca kuş sürülerinin güzergahı üzerinde bulunan güneş aynalarının etkilenmemesi için kuşları bölgeden uzak tutacak maddeler salınırken, gürültü sistemleri devreye konulacak.