Obama da ‘Clinton’ dedi; Sanders vazgeçmeyecek

ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayının Hillary Clinton olmasına kesin gözüyle bakılırken, kendisini demokratik sosyalist olarak tanımlayan Bernie Sanders de yarıştan vazgeçmiyor.

Başkan Barack Obama ise, eski Dışişleri Bakanı Clinton’a olan desteğini resmen ilan etti.

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için Demokrat Parti adayının toplam 2 bin 383 delegenin oyunu alması gerekirken, bin 926 delege desteğine sahip Hillary Clinton daha avantajlı konumda. Clinton’un 571 süper delegenin de desteğini aldığı bilinirken, Bernie Sanders bin 615 delegenin oyunu almıştı. Sanders’i destekleyen süper delege sayısı ise 48.

Başkent Washington’da 14 Haziran’da oy kullanacak 46 delegenin bu sonucu değiştirmeyeceği bilinse de, Bernie Sanders, Temmuz ayındaki parti kongresine kadar seçimden çekilmeyeceğini yineledi. Sanders, o tarihe kadar halen Clinton’a destek veren 700’ü aşkın süper delegenin kendisinden yana kararını değiştirebileceğini düşünüyor.

Sanders, Clinton’un adaylığının resmen ilan edilmesi halinde ise Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’a karşı Clinton’la çalışacağının altını çizdi.

Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama’nın resmi tavrı da kesinleşti. Daha önce Sanders’in geri çekilmesi çağrısı yapan Obama, yayınladığı bir videoyla Clinton’un adaylığını desteklediğini resmen ilan etti.

Obama, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un başkanlık görevi için ‘en uygun’ kişi olduğunu söylediği video mesajında, Clinton’la seçim kampanyası yapmak istediğini vurguladı.

Obama’nın Clinton’a destek için önümüzdeki hafta Wisconsin’deki mitingine katılacağı bildiriliyor.

Kasım ayında yapılacak seçimlere ilişkin yapılan anketlerin büyük çoğunluğu Clinton’un Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’a karşı seçimi kazanacağını gösteriyor. Anketlerde, Trump’ın karşısında Bernie Sanders’in aday olması halinde Demokratların kazanma şansının daha da yüksek olduğu görülüyor.