Obstfeld: Vergi indirimi yerine çalışan maaşları arttırılmalı

Almanya’da Federal Bütçe’nin fazlalık vermesinden yola çıkan Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, vergi indirimlerine gidileceğini duyurmuştu. Ancak kimi ekonomistler, çalışan ücret ve maaşlarında zam yapılmasının daha mantıklı olacağını savunuyor.

2000’li yıllarda ciddi oranda dondurulan maaşlardaki düşük artış hızını eleştiren Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomistlerinden Maurice Obstfeld, vergi indirimlerinin doğru olmadığını savundu. Der Spiegel dergisine konuşan Obstfeld, bütçedeki fazlalığın vergi gelirlerindeki indirimlerle aşağı çekilmesi yerine daha fazla kamu yatırımına yönelinmesi gerektiğini dile getirdi.

Maliye Bakanı’nın Almanya’daki alt yapı ve yol inşaatlarına daha fazla bütçe ayrılmasına karşı çıktığını hatırlatan Obstfeld, yatırımlarla ülke ekonominin daha ‘üretken’ olacağını kaydetti. Obstfeld, yatırımlar sayesinde ücretlerin ve fiyatların da yükselişe geçmesinin sağlanacağını söylerken, enflasyon oranının da böylelikle Avrupa Merkez Bankası’nın istediği gibi yüzde 2’ye çıkacağını belirtti.

‘SENDİKALAR ÇEKİNGEN TUTUMLARINI TERK ETMELİ’

Almanya’da halen oldukça ‘iyi düzeydeki’ ekonomik duruma dikkat çeken IMF ekonomisti, çalışan sendikalarının ücretler konusundaki ‘çekingen’ duruşunun da doğru olmadığının altını çizdi. Mevcut ekonomik konjonktüre oranla maaş tarifelerinin oldukça düşük olduğunu dile getiren Maurice Obstfeld, sendikalar, işveren örgütleri ve kamu temsilcilerinin daha yüksek maaşlarda uzlaşması gerektiğini vurguladı.

Obstfeld, çalışan ücretlerindeki artışların üretkenlik oranlarına göre daha fazla olmasının ‘problem’ olmadığını söylerken, bu sayede Euro Bölgesi’nde fiyat artışlarının sağlanabileceğini savundu.