Orta Amerika’da cinayetler rekor düzeyde

Uluslararası Af Örgütü, Orta Amerika ülkeleri Honduras, Salvador ve Guatemala’da cinayetlerin rekor düzeyde olduğu tepkisinde bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, sözkonusu üç ülkenin dünyanın “suç başkentlerini” barındırdığını kaydetti.  Af Örgütü, Tegucigalpa kentinde düzenlediği bir basın toplantısında, üç ülkedeki cinayetlere ilişkin raporunu açıkladı.

Örgüt, her üç ülkenin hükümetlerini kendi vatandaşlarını korumakta başarısız oldukları konusunda eleştirdi.

Af Örgütü, 2012’de Honduras’ın savaş halinde olmayan ülkeler içerisinde cinayetlerin en fazla ülke olduğunu belirtti. Bu ülkede 2012 yılında toplam 7 bin 172 cinayet işlendi. Bu rakam, dünya ortalamasının 10 kat daha üstünde.

Rapora göre Salvador’da 2015 yılında her 100 bin kişi bazında 108’i aşkın cinayet işlendi.  Bu da rekor bir artışı ifade ediyor.

Af Örgütü’nün Genel Sekreteri Salil Shetty,  Salvador’da yaşayan bir kişinin ABD’de yaşayan birine göre 25 kat daha fazla öldürülme tehlikesi bulunuyor.

Guatemala’da 2015’de her 100 bin kişiye 35 cinayet düşüyordu.  Af Örgütü, “Bu üç ülkenin hükümetleri vatandaşlarını korumada çifte bir başarısızlık yaşadı. Zira ekonomik koşulları kötü olarak kalmaya devam ediyor ve giderek şiddetli bir ortam tüm ülkeye sirayet ederek, çok sayıda kişinin kaçmasına sebep oluyor” dedi.

Raporda, çete şiddetinden dolayı ABD ve Meksika’ya son beş yılda yapılan iltica taleplerinin altıya katlandığı belirtildi. Af Örgütü, ABD ve Meksika’nın da sığınma talep eden bu kişileri korumadaki sorumluluklarından kendilerini tamamen sıyırdığı tepkisinde bulundu.