Orta Avrupa, Boris Kasırgası ile tarihi bir sel felaketine hazırlanıyor

Orta Avrupa, bu hafta sonu Boris Kasırgası'nın etkisiyle son yılların en büyük sel felaketiyle karşı karşıya bulunuyor.

Meteoroloji uzmanları, Polonya, Çekya, Avusturya ve Slovakya'da şiddetli yağışların bölgeyi vuracağı konusunda uyarıyor. 

Bölgedeki yetkililer, felakete karşı acil durum önlemleri alırken, kültürel etkinlikler iptal edildi ve su tutma tesisleri boşaltıldı.

Çekya ve Polonya'daki meteoroloji servisleri, bazı bölgelerde metrekare başına 400 litreye kadar yağış beklerken, Avusturya ve Slovakya'da bu miktarın 200 litre civarında olacağı tahmin ediliyor. 

Polonya’da özellikle Wroclaw ve Opole gibi Oder Nehri üzerindeki şehirlerde büyük sel riskine karşı uyarılar yapılıyor.

Tarımsal iklimbilimci Serge Zaka, bu olağanüstü durumun Akdeniz’den gelen sıcak hava ile birleşerek bölgeye felaket boyutunda yağışlar getireceğini belirtiyor. 

Meteorologlar, Polonya’dan Hırvatistan’a kadar geniş bir alanda büyük hasara neden olabilecek sel baskınları ve Bavyera, İsviçre, Avusturya Tirol bölgesinde yoğun kar yağışları bekliyor.

Çekya Çevre Bakanı Petr Hladik, bu selin 1997 ve 2002 yıllarında yaşanan yıkıcı felaketlere benzer olabileceğini belirtti. 1997'de Moravya’yı vuran sel felaketi 50 kişinin ölümüne ve milyarlarca dolarlık zarara neden olmuştu. 

Benzer şekilde, 2002 yılında ülkenin batısını vuran seller 17 kişinin ölümüne ve büyük maddi hasara yol açmıştı. Çekya'nın Moravya bölgesinde şiddetli yağışlar bekleniyor; yetkililer sel bariyerleri kurup kum torbaları hazırladı.

ORDU HAZIR

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Tuna Nehri'nin beş ila on yılın en yüksek seviyesine ulaşabileceği uyarısında bulundu ve gerekirse 1.000 askerin müdahale için hazır olduğunu belirtti. Slovak ordusu ve itfaiye ekipleri de alarm durumunda. Slovakya'da hava tahmincileri, bu yağışların 2013 yılında Orta Avrupa’yı harap eden bin yılın en kötü selinden daha şiddetli olabileceği konusunda uyarıyor.