OXFAM’dan milyarderlerin daha da zenginleşmesine tepki

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) açılışından hemen önce Oxfam, son üç yılda artan küresel eşitsizle dikkat çeken bir rapor yayınladı.

WEF'in Davos'taki (GR) yıllık toplantısı öncesinde eşitsizliklere vurgu yapan Oxfam'a göre, 2020'den bu yana dünyanın en zengin beş adamının serveti 405 milyar dolardan 869 milyar dolara yükseldi. Bu servet, her saat 14 milyon dolarlık bir kazanç anlamına geliyor.

ZENGİNLER DAHA ZENGİNLEŞTİ, YOKSULLAR DAHA YOKSULLAŞTI

Tüm milyarderlerin varlıkları, hisse senedi fiyatları yükselen çok uluslu şirketlerdeki hisseleri sayesinde 3 bin 300 milyar dolar arttı.

Oxfam raporunda, aynı dönemde dünya üzerindeki beş milyar insanın toplam servet ve gelirlerinin düştüğünü belirtiyor.

Uluslararası örgüt, "Enflasyondan daha az artan ücretlerle işçiler üzerinde baskı kurarak, vergiden kaçınarak, devleti özelleştirerek ve küresel ısınmada önemli bir rol oynayarak, büyük şirketler eşitsizlikleri genişletiyor" diye özetliyor.

ZENGİNLER VE SİYASİLERİ ÇIKAR BİRLİĞİ

WEF toplantısı hafta boyunca 800'den fazla iş dünyası liderini ve 60 siyasi lideri konferanslarda ve gayrı resmi toplantılarda bir araya getirecek.

Oxfam tam da bu kamu ve özel çıkarlar karışımına tepki gösteriyor. "Şirketler ve onların varlıklı sahipleri, sürekli ve son derece etkili bir vergi savaşı yürüterek eşitsizliği sürdürüyorlar" diyen Oxfam, "lobici orduları" ve bunun sonucunda ortaya çıkan büyük faydalara atıfta bulunuyor.

Oxfam'a göre 1980'den bu yana OECD ülkelerinde kurumlar vergisi yarıdan fazla azaltıldı ve 2022'ye kadar yüzde 23,1'e düşürüldü.

Kalkınma birliği ve insani yardım alanında faaliyet gösteren İsviçreli sivil toplum örgütü Solidar Suisse, pazartesi günü bir basın açıklaması yayınlayarak hükümetleri ultra zenginler ile toplumun geri kalanı arasında artan eşitsizliği engellemek üzere harekete geçmeye çağırdı.

Kuruluşa göre "bu sosyal eşitsizlikler toplumları aşındırıyor, demokrasiyi baltalıyor, cinsiyet ve ırk ayrımcılığını güçlendiriyor ve iklim değişikliğini bir felakete dönüştürüyor".

Zengin ve yoksul arasındaki büyük uçurumun genişlemeye devam etmesine tepki gösteren OXFAM, küresel yoksulluğun 230 yıl daha ortadan kaldırılamayacağını düşünüyor.

CEO’NUN KAZANDIĞINI KAZANMAK İÇÖİN 1200 YIL GEREKİYOR

Rapora göre mevcut eşitsizlikler kısmen, zenginliği çalışanlar ve toplum arasında yeniden dağıtmak yerine kendileri için kârı maksimize etmekle ilgilenenlerin elindeki güç yoğunlaşmasından kaynaklanıyor.

OXFAM, sağlık ve sosyal bakım sektöründe çalışan bir kadının, en büyük servet sahibi şirketlerin CEO'larının bir yılda ortalama olarak kazandıklarını kazanmasının 1.200 yıl alacağını tahmin ediyor.