Paris’te Nazizme karşı yaşamını yitiren Alman direnişçiler sergisi

Fransa’nın başkenti Paris’te Nazi Almanya’sına karşı mücadele eden ve yaşamlarını yitiren Alman direnişçiler anısına sergi düzenleniyor.

Paris’teki General Leclerc ve Özgürlük Müzesi’nde (Musée du général Leclerc et de la Libération) düzenlenen sergi, Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in katılımıyla açıldı. ‘Ne Yapabilirlerdi?’ adıyla düzenlenen sergi, 1933-1945 yılları arasında hüküm süren Nazilere karşı mücadele eden Alman direnişçilerin resimleri sergileniyor.

Sergide en ilgi çeken direnişçiler arasında marangozluk yaptığı sırada Adolf Hitler’e yönelik bombalı suikast düzenleyen Georg Elser bulunuyor. 1939’da Münih’te aynı zamanda Adolf Hitler’in 1923’teki başarısız darbesini başlattığı Bürgerbräukeller adlı birahaneye bomba koyan Elser, Hitler’in planlanandan 13 dakika önce salonu terk etmesi nedeniyle başarısız olmuştu. Elser, Naziler tarafından daha sonra tutuklanmış ve 9 Nisan 1945’te kurşuna dizilmişti.

Direnişçiler arasında Nazilere karşı bildiriler hazırlayan ve Katolik direnişçileri örgütleyen 17 yaşındaki Walter Klingensbeck ile Hans Oster, Kurt Gerstein gibi Nazi karşıtı ordu mensupları da bulunuyor.

20 kadar Nazi karşıtı direnişçinin tanıtıldığı sergi Almanya’nın başkenti Berlin’de hazırlanmış ve birçok Alman kentinden sonra Paris’e getirilmişti.