Petrol ihracatçısı ülkeler yine anlaşamadı

Petrol fiyatlarındaki düşüşü önlemek için ihracatçı ülkeler tarafından yapılan müzakerelerde yine uzlaşma sağlanamadı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşü önlemek için ihracatçı ülkeler tarafından yapılan müzakerelerde yine uzlaşma sağlanamadı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya heyetleri arasında Katar’da yapılan toplantıda, petrol üretimini sınırlama ve bu sayede fiyatlardaki düşüşü önleme konusundaki anlaşmazlık giderilemedi.

Toplantıdan sonra açıklama yapan Nijerya Petrol Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu, görüşmelerin herhangi bir sonuç alınamadan sona erdiğini söyledi. Bakan, petrol üretimini dengelemeye yönelik görüşmelerin büyük ihtimalle Haziran ayında yeniden yapılacağını kaydetti.

Ev sahibi Katar’ın petrol bakanı Muhammed el Sada ise, anlaşma için ‘daha fazla müzakere’ yapılması gerektiğini söyledi.

OPEC ülkeleri ve Rusya’nın katıldığı toplantıda, yaptırımların kaldırılması nedeniyle petrol üretimini arttırma kararı alan İran temsil edilmiyor. Toplantıdan sonuç alınamamasının bir diğer nedeni olarak da Suudi Arabistan’ın tutumu gösteriliyor.

Petrol türlerinin varil fiyatı Haziran 2014’de 100 doların üstündeyken, Ocak ayında 25-30 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Şubat ayından bu yana tekrar yükselişe geçen fiyatlar halen 38-40 dolar arasında seyrediyor.

Rusya’nın yanı sıra Ortadoğu ülkeleri, Venezuela ve Nijerya’nın temel ekonomik kaynaklarından olan petrol fiyatlarındaki düşüş, ciddi ekonomik sıkıntıları beraberinde getirdi.