PEW araştırması: ABD’de orta sınıf geriliyor

Washington’da bulunan PEW-Enstitüsü tarafından yapılan ve 229 büyük şehir ile metropol bölgesinin incelendiği araştırmaya göre, ABD’de alt ve üst gelir gruplarına giren bireylerin sayısı artıyor.

Böylelikle orta sınıf son 45 yılda ilk kez ABD toplumunun yüzde 50’sinin altında bir orana geriledi.

Araştırmada ABD’deki ortalama gelir düzeyinin yüzde 50’siyle üçte ikisinden fazlasını kazanan bireyler ‘orta sınıf’ olarak belirlendi. Buna göre, hane başına yıllık 42 bin ile 125 bin dolar kazanılan haneler ‘orta sınıfa’ dahil edildi.

Araştırmada, ABD toplumundaki düşük gelirli hanelerin oranı artarken, orta sınıf gerilemeye devam etti. Geçtiğimiz aylardaki bir araştırmanın sonuçlarının da hatırlatıldığı araştırmada, orta sınıfın ilk kez yüzde 49,5 ile 1971’den bu yana ilk kez çoğunluk olamadığı belirtildi.

Ülke genelinde neredeyse tüm büyük şehirlerde orta sınıfın gelirlerinde düşüş yaşandığı kaydedilen araştırmada, ABD’nin 2007-2009 yılları arasında yaşanan krizin etkilerini atamadığı vurgulandı. Buna göre, ortalama gelir düzeyi 1999 yılına oranla yüzde 8 azaldı.

PEW-Enstitüsü’nün araştırmasının sonuçları, Barack Obama dönemindeki ekonomi politikasının daha çok işverenlere ve üst gelir gruplarına fayda getirdiğini gösteriyor.

Orta sınıfın toplum içindeki payının gerilemesine neden olarak ise özellikle ücret artışlarının dondurulması, hanelerin giderlerindeki artış ve yüksek gelirlere sahip hanelerin sayısının artması gösteriliyor.