Pezeşkiyan ilk ziyaretini Bağdat’a yaptı, 14 anlaşma imzaladı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran ve Irak arasındaki yakın ittifakı pekiştirmeyi amaçlayan üç günlük bir ziyaret için Bağdat’ı ziyaret etti. Ziyaretin ilk gününde 14 anlaşma imzalandı.

Pezeşkiyan Bağdat havaalanında Başbakan Muhammed Şia El Sudani tarafından karşılandı ve askeri bando tarafından çalınan iki ulusal marş dinlendi.

Ardından havaalanında, her ikisi de Ocak 2020'de Amerikan dronu tarafından öldürülen İranlı general Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi’nin etkili bir liderine adanmış anıtın önünde saygı duruşunda bulundu.

İran Cumhurbaşkanı ziyareti sırasında Şiilerin kutsal şehirleri Necef ve Kerbela ile Federe Kürdistan Bölgesi’ni de ziyaret edecek. 

Pezeshkian Tahran'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, “Bu gezi Irak ile ekonomik, kültürel, siyasi ve güvenlik bağlarının kurulması ve derinleştirilmesi için faydalı olacaktır” demişti. 

Irak medyasına göre Pezeşkiyan bu ilk yurtdışı seyahati sırasında farklı alanlarda 14 anlaşmaya imza attı. 

Irak ile İran arasında imzalanan anlaşmaların başlıkları ekonomi, eğitim işbirliği, gençlik ve spor, kültürel değişim, sanat, arkeoloji, eğitim, medya işbirliği, ulaşım, dini turizm grupları, serbest bölgede işbirliği,  tarım, doğal kaynaklar, posta hizmetleri, sosyal koruma, mesleki ve teknik eğitim, vasıflı işgücünün geliştirilmesi ve ticaret odalarıyla işbirliği şeklinde bildirildi.