Pezeşkiyan, Irak’a ilk ziyaretini gerçekleştirecek

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan çarşamba günü komşu Irak'a ilk ziyaretini gerçekleştirecek. Bu aynı zamanda ilk yurtdışı ziyareti olacak.

Resmi İrna haber ajansın, temmuz ayında seçilen Pezeşkiyan’ın Irak ziyareti için, “Bu ziyaretin gündeminde Iraklı yetkililerle ikili görüşmeler ve mutabakat zabıtları ile güvenlik zabıtlarının imzalanması var” dedi.

Pezeşkiyan seçilmesinin ardından komşu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeye öncelik vereceğini söylemişti. 

Ağustos ayı sonunda İran'ın Bağdat Büyükelçisi Muhammed Kazım El-Sadık, Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın Irak Başbakanı Muhammed Şia el-Sudani'nin daveti üzerine Irak'ı ziyaret edeceğini açıklamıştı. 

Çoğunluğu Şii olan iki komşu ülke arasındaki ilişkiler son yirmi yılda güçlendi. 

Irak'ın başlıca ticaret ortaklarından biri olan Tahran, Bağdat'ta önemli bir siyasi nüfuza sahip. Tahran’ın Iraklı müttefikleri parlamentoya hakim durumda ve mevcut hükümeti de onlar atadı. 

İki ülke Mart 2023'te, Tahran'ın Güney Kürdistan’da bulunan Doğu Kürdistanlı gruplara karşı da saldırılar düzenlenmesinden birkaç ay sonra güvenlik anlaşması imzalamıştı. 

ZİYARET ÖNCESİ PDKI ÜYESİ TESLİM EDİLDİ

Cumartesi günü  İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDKI), üyelerinden biri olan Behzad Husrawi'nin tutuklandığını ve “İran istihbaratına” teslim edildiğini duyurdu. Güney Kürdistanlı yetkililer, resmi ikametgahı olmadığı için Husrawi’yi tutukladıklarını öne sürdü.