Polonya’yı AB’den çıkarabilecek tehlikeli yasa tasarısı

Polonya Yüksek Mahkemesi, hükümetin yargı reformlarına tepki gösteren yargıçları cezalandırmaya yönelik yasa tasarısının Polonya’nın AB’den çıkarılmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Yüksek Mahkeme, 40 sayfalık bir açıklama yaparak, aşırı muhafazakar Hukuk ve Adalet (PiS) partisi milletvekillerinin sunduğu yasa tasarısına tepki gösterdi.

Yüksek Mahkeme, tasarının “yargıçları iktidar partisinin onayladığı tüm düzenlemeleri uygulamaya zorlama teşebbüsü” olduğunu belirtti.

Tasarı, başka bir yargıcın atanmasının meşruiyeti ile siyasi karakterli başka faaliyetleri zan altında bırakan yargıçları görevden almaya varan yaptırımlar öngörüyor.

İktidar, bu sistemi Polonya adli sistemindeki kaosu engellemeye yönelik olarak öne sürüyor. Muhalefet ise kaos riskinin bu tartışmalı reformlarla geldiği tepkisinde bulunuyor. Avrupa Komisyonu da reformlara tepki gösteriyor.

Yüksek Mahkeme, yasa tasarısının kabul edilmesi halinde, büyük olasılıkla Avrupa kurumları tarafından sözleşmelere uyulmadığı için prosedürler başlatılabileceğini ve uzun vadede Avrupa Birliği’nden ayrılmayı gerektirebileceğini kaydetti.

Çok sayıda yargıç örgütü ile İnsan Hakları Helsinki Vakfı ve muhalefette yer alan Demokrasiyi Savunma Komitesi, yasa tasarısına karşı Çarşamba akşamı Varşova’daki parlamento önünde ve 100 dolayında başka kentlerdeki mahkemeler önünde eylem yapmaya çağırdı.