Putin, Lenin’in ölüsüne sahip çıktı, yaptıklarını eleştirdi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2024’te başkanlığı bırakacağı yönünde yorumlara yol açan spekülatif açıklamalarda bulunurken, Rus devriminin lideri Lenin'i de eleştirdi.

Putin, yıllık büyük basın konferansında başkanlık görev süresinin sınırlandırılmasına ilişkin bir soruyu yanıtladı. Putin’e, bir Anayasa reformu ve özellikle “art arda iki dönemden” fazla görev icra etmenin yasaklanmasına ilişkin bir soru yöneltildi.

2024’DE GİDECEK Mİ?

Rusya Devlet Başkanı, “Bu görevlere ilişkin yapılabilecek şey, başkanlık görevi konusunda art arda iki dönemin kaldırılmasıdır” dedi.

Eğer Anayasa’dan iki dönem ibaresi kaldırılırsa, Vladimir Putin 2024’ten sonra geri dönemeyecek. Diğer bir ifadeyle, iktidarı bir dönem bıraktıktan sonra tekrar geri dönemeyecek.

Putin, bu tür üst üste iki dönem durumunun bazı siyasetçiler ve toplum aktörlerini rahatsız ettiğini belirtti.

Rus devletinin finanse ettiği RT televizyon kanalının patronu Margarita Simonyan, Twitter üzerinde yaptığı bir paylaşımda Putin’in bu sözlerinin bir tesadüf olmadığını ve başkanlığı bırakmaya karar verdiğini belirtti. Simonyan, “Eğer birileri, başkanın yeni bir başkanlık görevinde bulunup bulunmayacağını kendisine soruyorsa, o bunu yapmayacak” dedi.

‘LENİN’İN MOZOLESİ KIZIL MEYDAN’DA KALMALI’

Putin ayrıca Kızıl Meydan’daki Lenin mozolesine dokunulmama gerektiğini söyledi. Putin, “Bana göre, ona dokunulmamalı” dedi. Lenin’in 1924’te hayatını kaybetmesinden sonra kurulan mozole, uzun bir süredir tartışma konusu yapılıyor. VTsIOM merkezi tarafından 2017’de yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre Rusların yüzde 60’ından fazlası Sovyetlerin ilk yöneticisi ve Rus devriminin lideri Lenin’in mozolesinin taşınması ve defnedilmesi gerektiğini düşünüyor.

PUTİN’E GÖRE LENİN DEVLET ADAMI DEĞİLDİ

Putin bu sözlerle sınırlı kalmayarak, Lenin’in 1917 devrimi sonrasındaki politikalarını eleştirdi. Putin, Lenin’in bir “devlet adamı değil devrimci olduğunu” savundu.

Çar hükümetinin ise çok merkeziyetçi ve birleşik olduğunu söyleyen Putin’e göre Lenin “ayrılma hakkı ile birlikte bir konfederasyon” önerdi. Putin, “Ama bu toprakların yeniden paylaştırılması her zaman bu halkların geleneksel yaşam yerleri ile uyuşmuyordu” diyerek, bu politikanın bugün de halen tüm eski Sovyetler ve Rusya’da devam eden “2 bini aşkın sorunlu nokta” oluşturduğu ileri sürdü.

‘TÜM BİR ÜLKE KOMÜNİST PARTİ’YE BAĞLANMAMALIYDI’

Sovyetler Birliği sırasında ülkenin sadece Komünist Parti’ye bağlanmasını da eleştiren Putin, “Parti çökmeye başladı ve ülke de onunla birlikte düştü (...) Bu devlet inşasında temel bir hataydı” diye konuştu.