Putin: ‘Son süper güç ABD’ ile işbirliğinden yanayız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin ABD ile işbirliğini geliştirmeden yana olduğunu vurgularken, ABD’nin ‘son süper güç’ olduğunu söyledi.

Tass haber ajansında yer alan habere göre Saint Petersburg’da düzenlenen Ekonomi Forumu’nda konuşan Putin, ABD’nin ‘dünyadaki son süper güç’ olduğunu ve bundan dolayı da ülkesinin ABD ile işbirliği içinde olmak istediğini söyledi. Putin, “Dünya ABD gibi bir güçlü ulusa ihtiyaç duyuyor. Ve bizim de ona ihtiyacımız var” diye konuştu.

Ancak Putin, ABD’nin sürekli olarak ülkesinin içişlerine müdahale ettiğini savunduğu konuşmasında, Avrupa ülkelerinin Rusya’ya ilişki geliştirmesinin de engellendiğini iddia etti. ABD’nin Avrupa ülkelerine ‘Rusya’ya karşı yaptırımları dikte ettiğini’ söyleyen Putin, yaptırımların ABD’den çok Avrupa ülkelerine zarar verdiğinin altını çizdi.

Putin, AB’nin ülkesine yönelik yaptırımları uzatma kararına rağmen Rusya’nın önemli ekonomik partneri olarak kalacağını söyledi.

Suriye konusuna da değinen Vladimir Putin, ülkedeki durumun mevcut haliyle devam etmesi halinde ‘çöküş’ yaşanacağını savundu.

Putin, NATO’nun Doğu Avrupa’daki varlığının artmasının Rusya’nın ‘meşru çıkarlarını etkilediğini’ ve bunların dikkate alınmadığını kaydetti. Putin, İran’ın nükleer programını terk ettiğini ve füze savunma sistemlerinin geliştirilmesine son verilmesi gerektiğini de dile getirdi.