RSF: 2019’da 49 gazeteci öldürüldü, 389’u cezaevinde

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2019 yılında dünya genelinde 49 gazetecinin öldürüldüğünü, mevcut durumda 389 gazetecinin cezaevinde olduğunu ve 57 gazetecinin rehine olduğunu açıkladı.

Merkezi Paris’te bulunan RSF, 2019’da gazetecilere yönelik işlenen ihlallere ilişkin raporunu açıkladı.

Raporda, “Her ne kadar gazetecilik tehlikeli bir meslek olarak kalmaya devam etse de son 16 yıldan beri öldürülen gazeteci sayısı hiç olmadığı kadar azaldı” dedi.

ÖLÜM ORANINDA YÜZDE 44 DÜŞÜŞ

Rapora göre bu yıl içerisinde 49 gazeteci öldürüldü. Bir önceki yıla göre öldürülen gazetecilerin oranı yüzde 44 ile “tarihi bir düşüş” yaşadı. RSF, son 20 yıl içerisinde her yıl ortalama 80 gazetecinin öldürüldüğüne dikkat çekerek, düşüşü not etti.

Raporda, “Çatışmalı bölgeler olan Suriye, Yemen ve Afganistan’da haber takibi, gazeteciler açısından iki kat daha az ölümcül oldu. Bu üç ülkede 2019’da 17 gazeteci öldü, bir önceki yıl 39 gazeteci ölmüştü” dedi.

Ancak bu düşüşün devam eden bir gerçekliğin üstünü örtemeyeceğini belirten RSF, “Barış’ içinde olduğu belirtilen ülkelerde öldürülen gazeteci sayısı yıldan yıla yüksek kalmaya devam ediyor. Böylece Meksika’da, geçen yıl olduğu gibi 10 gazeteci öldürüldü. Daha geniş anlamda, 14 gazeteci öldürüldüğü Latin Amerika, gazeteciler açısından kardeş çatışmaları ile ölümcül Ortadoğu’dan daha ölümcül bir alan haline geldi” diye belirtti.

BARIŞ İÇİNDEKİ ÜLKELER DAHA TEHLİKELİ

RSF’nin bundan çıkardığı sonuca göre “barış içindeki” ülkelerde ölüm oranı yüzde 59 ile, çatışmalı bölgelerden daha fazla. RSF, “Gazeteciler açısından savaştaki ülkeler ile barış halindeki ülkeler arasındaki sınır yok oldu” vurgusunu yaptı.

Raporun diğer bir tespitine göre dünya genelinde keyfi bir şekilde tutuklanan gazeteci sayısı arttı. 2019 yılı sonu itibariyle 389 gazetecinin mesleklerinden dolayı cezaevinde olduğunu belirten RSF; bir önceki yıla göre yüzde 12 artış olduğunu kaydetti. Bu gazetecilerin yarısına yakınının Çin, Mısır ve Suudi Arabistan’da tutuklu olduğunu belirten RSF’nin üç ülke arasına Türkiye’yi almaması dikkat çekti.

RSF’NİN TÜRKİYE ÇELİŞKİSİ

RSF’ye göre “adaletsizliğin hüküm” sürdüğü Türkiye, gazeteciler açısından dünyanın en büyük cezaevlerinden biri olarak kalmaya devam ediyor. RSF’ye göre Türkiye’de 25 gazeteci cezaevinde bulunuyor. Raporda, Çin 120 tutuklu gazeteci ile birinci sırada yer alırken, Mısır 34, Suudi Arabistan’da 32, Suriye 26, Türkiye ve Vietnam 25’e gazeteci ile takip ediyor.

Oysa Türkiye’deki insan hakları kurumları ve basın örgütlerine göre en az 100 gazeteci cezaevlerinde bulunuyor. Bu rakam en düşük tahminle bile 100’ün altına düşmezken, bazı kaynaklar 200’ün üzerinde tutuklu gazeteci olduğunu belirtiyor.