RSF ve AGİT’den Ukrayna’daki gazeteciler için çağrı

Ukrayna’da Donbass bölgesinde bağımsızlık ilan eden gruplardan haber için akreditasyon alan gazetecilerin isimlerinin deşifre edilmesiyle ortaya çıkan skandal endişelendiriyor.

Ukrayna’da Donbass bölgesinde bağımsızlık ilan eden gruplardan haber için akreditasyon alan gazetecilerin isimlerinin deşifre edilmesiyle ortaya çıkan skandal endişelendiriyor. RSF ve AGİT, şimdiden tehdit almaya başlayan gazetciler için harekete geçilmesini istedi.

Ülkenin doğusunda Rusların çoğunlukta olduğu Donetsk bölgesinde ilan edilen Halk Cumhuriyeti’nde Enformasyon Bakanlığı’na akreditasyon yaptıran 4 binin üzerinde gazetecinin isimleri deşifre edilmişti. Mirotworets adlı sitede 2014-2015 yılları arasında Donetsk’teki yetkililerden haber yapmak için izin isteyen gazetecilerin adresleri ve telefon numaraları paylaşılarak, bu kişiler ‘terörizmle işbirliği yapmakla’ suçlanmıştı.

Alınan bilgilere göre, listede adı deşifre edilen gazetecilerin bazıları daha önce Ukraynalı milliyetçi gruplarca tehdit edilmişken, bazılarının da isimlerinin yayınlanması ardından tehdit edildiği bildirildi.  

Ukrayna merkezi yönetiminin olaydaki rolü bilinmezken, Kiev Savcılığı gazetecilerin isimlerinin deşifre edilmesine ilişkin soruşturma açtığını duyurdu.

Skandala ilişkin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından yapılan açıklamada, gazetecilere yönelik tehditlerin ‘endişe verici’ olduğu vurgulandı. Açıklamada, gazetecilerin güvenliklerinin tehlikede olduğu ve önlem alınması çağrısı yapıldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ise, Ukrayna hükümetinin gazetecileri hedef alan tehdite yönelik kesin bir tavır takınması istendi.