Rusya’da ABD’ye Suriye uyarısı

Rusya, ABD’nin Suriye’de hükümete ait hava üslerini bombalaması halinde kendi çıkarlarını koruyacak olanaklara sahip oldukları uyarısında bulundu. Moskova’ya göre, ABD bombardıman seçeneğini öngörüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Rusya’nın Suriye’de meşru hükümetin talebiyle var olduğu, iki üsse sahip olduğu ve çıkarlarını savunacak hava savunma sistemlerini bulundurduğu göz önüne alındığında, bu çok tehlikelidir” dedi.

Bir Rus televizyonuna konuşan Lavrov, ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye hükümet güçlerine ait üsleri bombalama gibi bir senaryoya onay vermeyeceğine de ikna olduklarını ifade etti.

Lavrov, Washington tarafından artan bir düşmanlık hissettiklerini ve agresif tedbirlerden bahsedildiğini sözlerine ekledi.

Suriye ordusu ve ittifakı Rusya, 19 Eylül günü Halep’in doğu cephesinde geniş bir operasyon başlattı. Bu operasyon, Washington ile Moskova arasındaki ateşkes anlaşmasının kısa sürmesi ardından devreye konuldu. Taraflar ateşkese yine uymadı ve bir haftadan az sürdü. Halep’te kuşatma altındaki bölgede 250 bini aşkın sivilin yaşadığı tahmin ediliyor. Batılılar ile Rusya arasındaki gerilim de ateşkesin bozulmadı ardından tırmandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Halep’te hastanelere yönelik kasıtlı bombardıman yapıldığını belirterek savaş suçu soruşturması açılmasını istedi.