Rusya’dan ABD’ye El Nusra ve diğer çetelere ortak hava saldırısı çağrısı

Rusya, Suriye’deki çete örgütlere yönelik ABD öncülüğündeki koalisyon ülkeleriyle ortak hava saldırıları düzenlenmesini önerdi.

Rusya, Suriye’deki çete örgütlere yönelik ABD öncülüğündeki koalisyon ülkeleriyle ortak hava saldırıları düzenlenmesini önerdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye’deki terörist örgütlere yönelik 25 Mayıs’tan itibaren ortak saldırılar düzenlenmesini istediklerini duyurdu.

Öneriyi ABD’ye ilettiklerini söyleyen Savunma Bakanı, hava saldırılarının ortak planlanarak yapılması çağrısı yaptı. Ortak hava saldırılarının ülkedeki ‘terörist gruplara’ yönelik olduğunun altını çizen Şoygu, bunlar arasında El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra çetelerinin olduğunu belirtti.

Eylül ayından bu yana Suriye’deki çatışmalara müdahil olan Rusya ile ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri  farklı bölgelerde ve ayrı zamanlarda bombardımanlar yapıyorlardı.

Koalisyon ülkeleri özellikle El Nusra, Ahrar Şam ve Kürtlere saldıran diğer çete gruplarının bulunduğu Halep ve İdlib’e müdahalede bulunmazken, daha çok DAİŞ’in işgali altındaki bölgelere odaklanıyor. Rusya ise DAİŞ’le rejim arasında çatışmaların olduğu bölgelerin yanı sıra El Nusra ve diğer çetelerin olduğu alanları bombalıyor.

El Nusra ve DAİŞ, 27 Şubat’tan bu yana yürürlükte olan ateşkesin kapsamı dışında tutuluyor.