Rusya’dan iki kıtalararası füze denemesi

ABD ve Avrupa ülkeleriyle Suriye meselesi üzerinden ilişkileri gerilen Rusya, kıtalararası balistik füze denemeleri yaptığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki adet füzenin Pasifik’teki denizaltılardan fırlattığı bilgisi verildi. Bakanlık, ülkenin doğusundaki Ohotsk Denizi’nde bulunan K-433 adlı denizaltından atılan füzenin Arktik bölgesine düştüğünü kaydetti.

Ria Novosti ajansında yer alan açıklamaya göre, bir başka kıtalararası füze ise Bering Denizi’ndeki K-407 denizaltısından fırlatıldı.

Eylül ayında yapılan Kafkasya-2016 adlı askeri tatbikata ilişkin bilgi veren Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkesinin yaptığı askeri tatbikat ve füze denemelerinin ‘askeri tehdit’ olduğuna yönelik bazı ülkelerin açıklamalarının ‘gerçeği yansıtmadığını’ savundu. Şoygu, ‘yeni bir soğuk savaş’ yaşandığı iddialarına da karşı çıktı.

2014 yılından bu yana Ukrayna ve Suriye politikaları nedeniyle NATO ülkeleriyle gergin bir süreç yaşayan Rusya’nın yaptığı birçok askeri tatbikat ve füze denemesinin ‘endişeyle takip edildiği’ açıklamaları gelmişti.