Rusya Kaliningrad’a nükleer kapasiteli füzeler yerleştirdi

Rusya, son aylarda karşılıklı hamlelerle ilişkilerinin gergin olduğu Doğu Avrupa’daki anklavı Kaliningrad’a nükleer kapasiteli Iskander füzelerini yerleştirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ‘askeri denemeler kapsamında’ Polonya ve Litvanya’ya sınırı olan Kaliningrad’a füzeleri inşa etti.

Açıklamada bu füzelerin Kaliningrad bölgesine ‘bir kereden fazla’ yerleştirildiği belirtilirken, askeri denemeler kapsamında buna devam edileceği vurgulandı.

Rusya’nın Kaliningrad’a nükleer kapasiteli füze yerleştirmesine karşı Litvanya’dan yapılan açıklamada ise, bölgedeki askeri faaliyetlerin ‘alarm verici’ olduğu savunuldu. Savunma Bakannı Antoni Macierewicz,  Rusya’nın bölgeye füze yerleştirdiğine dair bilgi sahibi olup olmadığına ise açıklama getirmedi.

Dün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) istihbaratının bir düzey yetkilisinden yapılan açıklamada, Rusya’nın Kaliningrad’a İskander füzelerini taşımaya başladığını iddia edilmişti. ABD’li yetkili, bu durumun Rusya’nın NATO’ya yönelik ‘rahatsızlığını gösterme aracı’ olabileceğini de söylemişti.

Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad Oblast’ı Rusya Federasyonu’na karadan sınırı olmayan bir Rus bölgesiyken, güneyinde Polonya, doğu ve kuzeyinde ise Litvanya’ya sınırı bulunuyor.