Santos : Barış olmazsa FARC’la şehir savaşları başlayacak

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasındaki barış müzakereleri henüz devam ederken, hükümet gerillalarla daha büyük bir savaş çıkabileceği iddiasında.

Dünya Ekonomik Forumu Latin Amerika branşının Medellin kentindeki toplantısında konuşan Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC gerillalarıyla yürütülen barış görüşmelerinin başarıya ulaşması gerektiğini söyledi. Barış anlaşmasının imzalanması konusunda umutlu olduğunu vurgulayan Santos, anlaşma olmaması halinde savaşın yeniden başlayabileceğini iddia etti.

FARC gerillalarının barış anlaşması olmaması halinde şehirler başta olmak üzere savaşı yeniden başlatmaya hazır olduklarını savunan Santos, bu konuda istihbarat bilgileri olduğunu kaydetti. Kent gerilla savaşının bugüne kadarki kır savaşından daha yıkıcı sonuçları olacağı uyarısında bulunan Santos, bunun da barış anlaşmasının mutlaka imzalanmasını önemli kıldığını vurguladı.

2012 yılı sonundan bu yana Küba’nın başkenti Havana’da süren barış görüşmelerinde henüz kesin bir sonuca ulaşılabilmiş değil. Kalıcı barış anlaşmasının Mart ayında imzalanması planlanmış, ancak bazı anlaşmazlıklar nedeniyle bu hedef ertelenmişti.

Müzakerelere şans tanımak isteyen FARC, geçtiğimiz yıl ilkbaharda yaşanan bazı çatışmaların ardından tek yanlı ateşkes ilan etmişti. Kolombiya ordusu ise, müzakereler boyunca bombardımanlara ara vermeyi vaat etmişti.

FARC ve hükümet heyetleri son olarak geçtiğimiz hafta uyuşturucu ve yasak ekimlerle ilgili sorunları içeren yeni bir başlığın açıldığını duyurmuşlardı.