Silah satışlarında Almanya ve Fransa’nın ciddi yükselişi

İngiliz savunma dergisi Jane’s tarafından yayınlanan 2015 Silahlanma Raporu’na göre, ABD ve Rusya’nın ardından silah satışlarında üçüncü gelen ülke Almanya olurken, Fransa özellikle bu yıl içindeki satışlarıyla öne çıkıyor.

İngiliz savunma dergisi Jane’s tarafından yayınlanan 2015 Silahlanma Raporu’na göre, ABD ve Rusya’nın ardından silah satışlarında üçüncü gelen ülke Almanya olurken, Fransa özellikle bu yıl içindeki satışlarıyla öne çıkıyor.

Suudi Arabistan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin en fazla silah ithal eden ülkeler olduğu görülen raporda, Körfez ülkelerinin ‘ABD’ye olan bağımlılığının azaldığı’ yorumu da paylaşıldı.

Almanya’nın geçtiğimiz yıl 4,8 milyar dolarlık silah satışı yaptığına dikkat çekilen raporda, bu miktara küçük silahlar ve mermi satışlarının dahil olmadığı belirtildi.

ÜÇTE BİRİ SAVAŞ BÖLGELERİNE SATILDI

Raporda dikkat çekilen bir başka nokta ise, ABD ve Rusya’dan sonra üçüncülüğe kadar yükselen Almanya’nın silah satışlarının ciddi bir kısmının Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki savaş bölgelerine yapılmış olması.

Almanya’nın en önemli silah alıcıları arasında Suudi Arabistan ve Katar gibi radikal örgütleri destekleyen ve insan hakları ihlallerinin yoğun yaşandığı ülkeler geliyor. Bir başka önemli müşterisi olarak ise Cezayir ve Mısır geliyor.

Jane’s dergisine göre, Almanya’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya yaptığı silah satışların toplamın yüzde 29’una denk gelirken, bu oran 2018’de yüzde 40’a kadar çıkacak.

Almanya’nın 2014 yılında silah ihracatında beşinci sırada geldiği hatırlatılan raporda, önümüzdeki yıl için ise Fransa’nın satışlarında ciddi bir artış bekleniyor. Fransa’nın satışlarını bu yılın sonuna kadar 6 milyar dolar seviyesine çıkaracağı ve 2018 yılında Rusya’yı da geride bırakarak ikinci sıraya yerleşeceği tahmin ediliyor.

Fransa bu yıl içinde Mısır ve Hindistan gibi ülkelere savaş uçağı satışlarıyla son yılların en önemli silah ve askeri malzeme anlaşmalarına imza atmıştı.

SUUDİLER, HİNDİSTAN VE BAE

Jane’s raporuna göre Suudi Arabistan halen dünaynın en büyük silah ithalatçısı olarak önde geliyor. Suudiler geçtiğimiz yıl 9,3 milyar dolarlık silah satın alırken, bu yıl için ise 10 milyar doların üstünde bir rakam öngörülüyor.

Listenin ikinci sırasında ise 1,3 milyarlık nüfuslu Hindistan gelirken, Birleşmiş Arap Emirlikleri’inin (BAE) 3 milyar dolarlık silah alımı yaparak üçüncü sıraya yükselmesi dikkat çekti.

Aynı rapora göre, geçmişte büyük oranda Amerika Birleşik Devletleri’nden silah satın alan Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin giderek daha fazla başka ülkelerden silah aldığı kaydedildi. Bu da, Körfez ülkelerinin ‘ABD’ye olan bağımlılığının azalması’ şeklinde yorumlandı.