Şili’de Bachelet ve 80 askerin itibarı 43 yıl sonra iade edildi

Şili’de sosyalist lider Salvador Allende’nin devrilmesiyle sonuçlanan faşist darbenin ardından işkenceyle katledilen Savunma Bakanı Alberto Bachelet ile 80 kadar muhalifin itibarı 43 yıllık bir sürenin ardından iade edildi.

Augusto Pinochet liderliğindeki 1973 faşist cuntasından önce Savunma Bakanı olarak görev yapan Alberto Bachelet, darbe sonrasında Yüce Divan’da ‘vatana ihanet’ suçlamasıyla yargılanmıştı. Mart 1974’te cezaevinde gördüğü işkence sonucu yaşamını yitiren Bachelet, o tarihten bu yana ‘vatan haini’ olarak kayıtlarda tutuluyordu.

Alberto Bachelet ile birlikte cuntaya karşı direnen yüzlerce ordu mensubu da ‘vatan haini’ olarak cezalandırılmışlardı.

Aradan geçen 43 yılda sosyalist ve devrimci muhaliflerin itibarlarının iadesi için verilen mücadele bitmemişti. Şili Yüksem Mahkemesi’nde görülen davada ise, eski sosyalist bakan Alberto Bachelet ile 80 kadar askerin gıyaplarında beraat kararı verilirken, masum oldukları tasdik edildi.

Yüksek Mahkeme kararında, 1973 askeri darbesi sonrasında uluslararası sözleşmelerde yer alan savaş kuralları ve tutuklu haklarına saygı gösterilmediği vurgulandı. Böylelikle Bachelet ve eski askerler hakkındaki ‘vatana ihanet’ suçlaması da kaldırılmış oldu.

Alberto Bachelet, 2006-2010 yılları arasında devlet başkanlığı yapan ve yine 2014’ten bu yana tekrar bu göreve gelen Michelle Bachelet’nin de babasıydı. Bachelet’nin işkenceyle katledilmesinden sorumlu tutulan iki emekli askere yönelik geçtiğimiz hafta sonuçlanan davada 4’er yıl hapis cezası verilmişti.