Sisi, Türkiye’yi Libya konusunda uyardı: İzin vermeyiz!

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Trablus merkezli Libya hükümetinin yönetici arasındaki görüşmeden sonra uyarlarda bulundu.

Erdoğan ile ittifakı Fayez el Saraj, Pazar günü İstanbul’da basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmeden bir kaç gün önce, Ankara rejimi Trablus hükümetini desteklemek için askeri birlikler gönderebileceklerini açıklamıştı.

Mısır medyasına göre Sisi, “Kimsenin Libya’yı kontrol etmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Sisi, “Bu Mısır’ın ulusal güvenliğini ilgilendiren bir sorundur” diye ekledi.

Mısır’da Trablus merkezli olan ve İslamcıları ağırlıkta olduğu Ulusal Birlik Hükümeti ile ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran General Halife Haftar birlikleri arasında çatışmalar yaşanıyor. Türkiye ve Katar, Trablus hükümetini desteklerken, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri de Haftar’a destek sunuyor.

Ancak Türk rejimi açık bir şekilde, BM’nin silah ambargosunu ihlal ederek, zırhlı araçlar, insansız hava araçları dahil yoğun bir şekilde silah sevkiyatı yapıyor.

Türk rejimi ayrıca Kasım sonunda Trablus ile deniz sınırını belirlemeyi amaçlayan tartışmalı bir askeri anlaşmaya daha imza atmıştı. AKP’nin kontrolündeki Türk meclisinin de kabul ettiği anlaşma, başta Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır olmak üzere bir çok ülkenin tepkisine yol açtı.