Sol seçmen Hollande’ı tümüyle sildi; Mélenchon birinci tercih

TNS Sofres One Point tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Fransız seçmenlerin büyük kısmı Sosyalist Parti’li (PS) cumhurbaşkanı François Hollande’ın politikalarından oldukça rahatsız.

2012 yılından bu yana çalışanlar yerine işverenlerin çıkarlarını temel alan politikalar izleyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, sol seçmendeki umutların da yitirilmesine yol açmış durumda. Tüm sol seçmen içinde Hollande’a alternatif olarak önde gelen aday ise Sol Cephe’nin önde gelen ismi Jean-Luc Mélenchon.

TNS Sofres One Point araştırmasında 2017 seçimleri için tüm sol partilerin ortak aday belirlemek üzere ön seçim düzenlemesini isteyenlerin oranı yüzde 72 olurken, sol seçmenin yüzde 86’sı da bu görüşte.

PS sempatizanlarının ise yüzde 87’si ‘solda ön seçim’ düzenlenmesinin gerekli olduğunu düşünüyor.

Sol seçmenler arasında Hollande dışındaki bir aday isteyenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. PS seçmeninin yüzde 36’sı Başbakan Manuel Valls’ın adaylığından yana iken, Hollande sadece yüzde 30’unun tercihi. İşverenlere yakınlığıyla bilinen genç Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron’un PS sempatizanları arasındaki tercih oranı yüzde 29 iken, Sol Cephe’nin (Front de Gauche) 2012 cumhurbaşkanlığı adayı Jean-Luc Melenchon’un aday olmasını isteyenlerin oranı yüzde 18.

TÜM SOL SEÇMENLERDE MELENCHON BİRİNCİ

Aynı ankete göre, tüm sol partilerin seçmenleri arasında cumhurbaşkanlığı adaylığı için önde gelen ise Jean-Luc Mélenchon. 2012’de yüzde 12 gibi bir oy oranına ulaşan Mélenchon’un iyi bir aday olacağını düşünen sol seçmenin oranı yüzde 35.

Çevreci Nicolas Hulot’yu tercih edenlerin oranı yüzde 23 olurken, Manuel Valls yüzde 21 ve Emmanuel Macron yüzde 20’yle aday tercihlerindeki diğer isimler. Tüm sol seçmenin ise sadece yüzde 19’u François Hollande’ın yeniden aday olmasını istiyor.

Araştırmaya göre, sol seçmenin büyük kısmının Hollande’a tepki gösterdiği konuların başında Mart ayından bu yana gündemde olan Çalışma Yasası ve bu yasada yapılan değişikler oldu. Ayrıca, işsizlikteki artışın 4 yıldan bu yana devam etmesi ve sadece iki aydan bu yana düşüyor olması da Hollande’ın başarısız görülmesini beraberinde getirdi.

Aynı araştırmaya göre, sol seçmenin büyük kısmı 2017 seçimlerinde sağcı bir adayın kazanmasının neredeyse kesin olduğuna inanıyor ve bu da umutsuzluğu beraberinde getiriyor.