Somali’de kuraklık: Milyonlar açlıkla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler (BM), aşırı kuraklığın devam ettiği Somali’de yeni bir kıtlık ve açlık tehlikesiyle karşı karşıya olunduğu uyarısında bulundu.

Bir basın açıklaması yayınlayan BM insani yardımlardan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowrock, Somali’de son on yıllardaki en ağır kuraklıklardan birinin yaşandığına dikkat çekti.

“Somali’de Nisan ve Haziran aylarındaki yağışlar ve yağış öngörüleri, ülkenin son 35 yıldaki en ağır kuraklıklarına yol açacak” diyen Lowrock, bunun ülkede ağır açlık tehlikesini beraberinde getireceğini vurguladı.

HALK YENİDEN AÇLIK VE HASTALIKLARLA KARŞI KARŞIYA

Geçtiğimiz ekim ve aralık ayları arasındaki yağışların önceki yıllara göre oldukça az olduğuna değinilen açıklamada, “Daha önce kuraklıklardan etkilenen halk yeniden açlık ve su kıtlığıyla karşı karşıya ve bu durum insanları öldürücü-bulaşıcı hastalıklara karşı daha hassas kılıyor” denildi.

900 MİLYON DOLARA YAKIN PARAYA İHTİYAÇ VAR

BM Genel Sekreter Yardımcısı imzalı açıklamada, Somali’deki insani yardım ajanslarının ihtiyaçlar karşısında yetersiz kaldığı ve ciddi bir finansman açığının olduğunun altı çizildi. Açıklamaya göre, BM’nin Somali için 1 milyar 90 milyon dolara ihtiyacı var, ancak bu miktarın sadece yüzde 22’si elde edilebildi.

BM’nin acil olarak Somali ve Etiyopya’ya gönderilmek üzere serbest bıraktığı yardım miktarı ise şimdilik sadece 45 milyon dolar iken, bu paranın 2,2 milyon kişiye yetmesi mümkün değil.

Somali’de 1992 ve 2011 yıllarındaki iki büyük kuraklık sırasında yaşanan açlık nedeniyle 300 bini aşkın kişi yaşamını yitirmişti.