Sosyalistler ön seçim dedi: Hollande direkt aday olamayacak

Fransa’da halkın desteğini büyük oranda kaybeden Sosyalist Parti (PS) üyesi cumhurbaşkanı François Hollande, önümüzdeki yıl tekrar aday olmak istemesi halinde parti üyelerinin onayını almak zorunda kalacak.

Dün toplanan PS Ulusal Bürosu, 2017 seçimleri için adaylarının belirlenmesi için ön seçim düzenlenmesi kararı aldı. 22 ve 29 Ocak 2017’de düzenlenmesi planlanan ön seçimlere PS üyelerinin yanı sıra Radikal Sol Parti (PRG) ile Demokratlar ve Ekolojistler Birliği (UDE) adlı partilerin üyeleri de katılabilecek.

Hollande’a yakınlığıyla bilinen ve adaylığını destekleyen PS Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadélis, cumhurbaşkanının ön seçimlere katılmasını ‘istediğini’ söyledi.

KOMÜNİSTLER VE YEŞİLLERLE GÖRÜŞÜLECEK

PS Genel Sekreteri’nin önümüzdeki dönemde Avrupa Yeşiller Ekoloji (EELV) ile Fransız Komünist Partisi (PCF) ile görüşerek, ortak ön seçim yapılması konusunda ikna etmeye çalışacağı da öğrenildi.

HOLLANDE’IN ADAYLIĞINI MEŞRULAŞTIRMA TAKTİĞİ Mİ?

Kimi gözlemciler, Cambadélis’in hamlesini Hollande’ın tekrar aday olabilmesinin önünü açma girişimi olarak görüyor. Buna göre, PS içindeki sol kanadın birden fazla aday çıkarması halinde Hollande’ın parti içinde aday olarak seçilmesi kolaylaşacak.

Ancak bir başka görüşe göre ise, Hollande’ın başarısız politikalarından dolayı seçimlerde tekrar aday olması istenmiyor. Ve partinin ‘başarısız olduğunu kabul etmemiş olması için’ de ön seçim yapılacak ve bu sayede başka bir adayla halkın önüne çıkılmış olacak.

2012 yılında göreve seçilen Hollande’ın işsizliği düşürme ve ekonomik büyüme gibi hedefleri yerine getirememesinin yanı sıra özellikle işveren odaklı politikaları nedeniyle halk nezdindeki beğenisi yüzde 15’lerin altına düşmüş durumda. Hollande, ülke tarihinin en az beğenilen cumhurbaşkanı olarak oldukça zor bir süreç yaşıyor.