SPD: Die Linke ve Yeşiller’le sol koalisyon olabilir

Mülteci karşıtı söylemleriyle öne çıkan AfD’nin son bir yılda ciddi bir oy oranına ulaştığı Almanya’da bugüne kadar Sol Parti’ye sert tavır alan sosyal demokratlardan sol koalisyon yönünde olumlu açıklamalar geliyor.

Haftalık Der Spiegel dergisine konuşan koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller’in de içinde olacağı ‘kırmızı-yeşil-kırmızı koalisyon’ seçeneğinin düşünülmesi gerektiğini söyledi. Almanya İçin Alternatif Parti’nin (AfD) yükselişine dikkat çeken Oppermann, buna karşın bir sol koalisyonun federal düzeyde şansının olduğunu kaydetti.

‘SOL KOALİSYONU KONUŞMANIN VAKTİ GELMİŞTİR’

Oppermann, “Kırmızı-yeşil-kırmızı koalisyonun federal düzeyde de iktidar olması için hangi şartların gerektiği üzerinde konuşmanın vakti gelmiştir” diyerek, bu seçeneğin tartışılması gerektiğini söyledi.

Angela Merkel’in partisi CDU ile SPD arasındaki ‘büyük koalisyon’ nedeniyle Federal Meclis’te güçlü bir muhalefetin kalmadığını savunan Thomas Oppermann, bu durumun da AfD’yi güçlendirdiği tespitinde bulundu. Oppermann, “Sadece bu yüzden de olsa büyük koalisyonun alternatifleri üzerine düşünmek çok mantıklıcadır” diye konuştu.

AB VE NATO’YA ‘EVET’ DEME ŞARTINI YİNELEDİ

Ancak SPD’li Thomas Oppermann’ın sol koalisyon çağrısında Die Linke’ye birçok politik tavrını değiştirme dayatmasında bulunması da dikkatlerden kaçmadı. Die Linke’nin Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya yönelik tavrını değiştirmesi talebini yineleyen Oppermann, bu konulardaki tavrın ‘netleştirilmesini’ istedi.

Oppermann, Die Linke’nin olası koalisyon sözleşmesine konulacak projelerin ‘finanse edilebilir’ ve ‘sosyal demokrat değerlerle uyuşur olması’ gerektiğine dair talebi de dikkat çekti.

SPD yöneticisi, Die Linke’ye yönelik taleplerin bu parti içerisinde de tartışıldığını ve bu tartışmaların ‘istenilen yöne doğru gittiğini’ savundu.

2005 VE 2013’TE OLABİLECEKKEN SPD MERKEL’İ TERCİH ETMİŞTİ 

SPD, Yeşiller ve Die Linke’den oluşan bir sol koalisyon ilk olarak Thüringen eyaletinde 2014 yılındaki seçimlerle gerçekleşmişti. Federal düzeyde ise 2005 ve 2013 seçimlerinde her 3 partinin iktidar çoğunluğu olmasına rağmen SPD, her iki seçim sonrasında da Angela Merkel’in partisi CDU ile koalisyon kurmayı tercih etmişti.